Quantitative Aptitude for SSC CGL Mains/FCI Exam Practice Set-16

Quantitative Aptitude for SSC CGL Mains/FCI Exam Practice
Quantitative Aptitude for SSC CGL Mains/FCI Exam Practice Set-16:
The list of practice Aptitude Questions with Answers for SSC CGL Mains / FCI Exams were given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.

1). If the rate of interest per annum increase from 8 1/3 % to 9 3/8 % then a person’s annual income from interest increases by Rs.100. What was the amount invested?
a)    Rs.9600
b)    Rs.8000
c)    Rs.8400
d)    Rs.10,000






2).The simple interest on a sum of money is ¼ of the Principal and the number of years is equal to the rate percent annum. What is the rate per cent annum is
a)    6%
b)    5%
c)    7 ½%
d)    5 ½%





3).A sum lent at 7% per annum will produce as much as simple interest in 2 years as Rs.1750. lent at 55 will produce in 4 years. Find the sum
a)    Rs.1600
b)    Rs.1800
c)    Rs.2500
d)    Rs.2400





4).How long will Rs.1320 take to yield Rs.198 simple interest at 2 ½% per annum.
a)    2 years
b)    3 years
c)    6 years
d)    10 years





5).The simple interest on a sum of money is (1/9) of principal and the number of years equal to the rate percent per annum. What is the rate percent per annum.
a)    2 1/3%
b)    2 2/3%
c)    3%
d)    3 1/3 %





6).Calculate the compound interest for Rs.1000 at 5% compound interest for 2 years.
a)    Rs.102.50
b)    Rs.105
c)    Rs.109
d)    Rs.109.25





7).Find the compound interest for Rs.1000 at 10% for 1 ½ years when interest is accounted at every six mouths.
a)    Rs.1150
b)    Rs.1158
c)    Rs.160
d)    Rs.167





8). A sum yields interest of Rs.3783 in 3 years at 5% per annum of compound interest. What is the sum?
a)    Rs.8000
b)    Rs.10, 800
c)    Rs.24, 000
d)    Rs.10, 000





9). A sum of Rs.16400 is borrowed to be paid back in 2 years by equal payments allowing 5% compound interest. Find the annual payment.
a)    Rs.8820
b)    Rs.7600
c)    Rs.7620
d)    Rs.8620





10). Rs.800 at 5% per annum compound interest amounts to Rs.882. What is the period?
a)    3 years
b)    2 years
c)    4 years
d)    10 years






Answers:                         
1). a) 2). b) 3). c) 4). c) 5). d) 6). a) 7). b) 8). c) 9). a) 10). b)

FORMULAE

SIMPLE INTEREST:

1.    I=PNR/100
      I=Interest P=Principal N=Number of years
2.R=100 I/PN
3.N=100 I/PR
4.P=100 I/NR
5.Total Amount (A)=Principal+Interest


COMPOUND INTEREST:

In compound interest, interest is calculated after every term and added with the previous sum. Let p be the principal r, be the rate of interest and n be the time.
Amount =P(1+r/100)n

Interest =P(1=r/100)-p

  People Also Visited: