Practice Aptitude Questions with Solution for SSC CGL Mains/FCI Exam Set-12

Practice Aptitude Questions with Solution for SSC CGL Mains/FCI Exam
Practice Aptitude Questions with Solution for SSC CGL Mains/FCI Exam Set-12:
The list of practice Aptitude Questions with Solutions for SSC CGL Mains / FCI Exams were given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.

1).24 men can complete a piece of work in 16 days. 32 women can complete the same piece of work in 24 days. Sixteen men and 16 women started working together and worked for 12 days. How many more men are to be added to complete the remaining work in 2 days?
a)    16
b)    24
c)    36
d)    38





2).If 6 men and 8 boys can do a piece of work in 10 days while 26 men and 48 boys can do the same piece of work in 2 days, the time taken by 15 men and 20 boys to do the same piece of work will be
a)    4 days
b)    5 days
c)    6 days
d)    7 days





3).Two pipes A and B can fill a tank in 24 minutes and 32 minutes respectively. If both the pipes are opened simultaneously, after how much time should B be closed so that the tank is full in 18 minutes?
a)    6 minutes
b)    12 minutes
c)    8 minutes
d)    9 minutes





4).A train X leaves Patna at 5 am and reaches Varanasi at 9 am. Another train Y leaves Varanasi at 7 am and reaches Patna at 10:30 am. At what time do they cross each other?
a)    7:36 am
b)    7:56 am
c)    8 am
d)    8:56 am





5).A man takes 5 hours 45 minutes for walking up to a certain place and riding back. He would have gained 2 hours by riding both ways. The time he would take to walk both ways is _______?
a)    11 hours 45 minutes
b)    3 hours 45 minutes
c)    7 hours 45 minutes
d)    8 hours 30 minutes





6).The rate at which a sum becomes four times of itself in 15 years at SI will be
a)    15%
b)    17 ½%
c)    20%
d)    25%





7).A sum of money is borrowed and paid back in two annual installments of Rs.882 each, allowing for 5% compound interest .The sum borrowed was
a)    Rs.1620
b)    Rs.1640
c)    Rs.1680
d)    Rs.1600





8).Suppose p, q and r are such that p+q=r and pqr=30. Then what is the value of p3+q3-r3?
a)    0
b)    90
c)    -90
d)    3





9).What is the value of tan π/8.tan π/12.tan π/4.tan 3π/8.tan 5π/12?
a)    0
b)    1
c)    √3
d)    





10).If tan 15°=2-√3,then the value of tan 15°.cot75°+ tan 75°.cot15° is
a)    14
b)    12
c)    10
d)    8         





Answer:
1). b) 2). a) 3). c) 4). b) 5). c) 6). c) 7). b) 8). c) 9). b) 10). a)


 People Also Visited: