Practice Aptitude Questions with Solution for SSC CGL Mains/FCI Exam Set-11

Practice Aptitude Questions with Solution for SSC/FCI Exam
Practice Aptitude Questions with Solution for SSC CGL Mains/FCI Exam Set-11:
The list of practice Aptitude Questions with Solutions for SSC CGL Mains / FCI Exams were given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.

1).Marbles of diameter 1.4 cm are dropped into a cylindrical beaker containing some water and are fully submerged. The diameter of the beaker is 7cm.Find how many marbles have been dropped in it if the water rises by 5.6cm.
a)    50
b)    150
c)    250
d)    350





2).Water is flowing at the rate of 3 km/hr through a circular pipe of 20 cm internal diameter into a circular cistern of diameter 10m and depth 2m.In how much time will the cistern be filled?
a)    1 hour
b)    1 hour 40 minutes
c)    1 hour 20 minutes
d)    2 hour 40 minutes





3).A bicycle wheel makes 5000 revolutions in moving 11 km.The diameter of the wheel, in cm is
a)    35
b)    55
c)    65
d)    70





4).At each corner of a triangular field of sides 26m, 28m and 30m, a cow is tethered by a rope of length 7m.The area(in m2)ungrazed by the cow is
a)    336
b)    259
c)    154
d)    77





5).A shopkeeper allows 23% commission on his advertised price and still makes a profit of 10%.If he gains Rs.56 on one item, his advertised price of the item, in Rs. is
a)    820
b)    780
c)    790
d)    800





6).The single discount equal to three consecutive discount of 10%, 12% and 5% is
a)    26.27%
b)    24.76%
c)    9%
d)    11%





7).If x:y=5:6, then (3x2-2y2):(y2-x2) is
a)    7:6
b)    11:3
c)    3:11
d)    6:7





8).An alloy contains copper, zinc and nickel in the ratio of 5:3:2. The quantity of nickel in kg that must be added to 100 kg of this alloy to have the new ratio 5:3:3 is
a)    8
b)    10
c)    12
d)    15





9).The ratio of the ages of Ram and Rahim 10 years ago was 1:3. The ratio of their ages five years hence will be 2:3. Then the ratio of their present ages is
a)    1:2
b)    3:5
c)    3:4
d)    2:5





10).The incomes of A, B and C are in the ratio 7:9:12.If A saves xd1/4th of his income, then the savings of A, B and C are in the ratio of
a)    69:56:48
b)    47:74:99
c)    37:72:49
d)    56:99:69





Answers:                         
1). b) 2). b) 3). d) 4). b) 5). d) 6). b) 7). c) 8). b) 9). b) 10). d)

 People Also Visited: