Physics GK Quiz - for SSC/FCI Exam Set-24

Physics GK Quiz - for SSC/FCI Exam
Physics GK Quiz - for SSC/FCI Exam Set-24:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC CHSL/FCI Exam can use this material.

1).If a rock is brought from moon
a)    Its mass will change
b)    Its weight will change but not mass
c)    Both mass and weight will change
d)    Both will remain same

2).If the distance between two objects is doubled, the force of attraction between them will become
a)    One-fourth
b)    halved
c)    doubled    
d)    constant  

3).The force of gravitation between two bodies does not depend on
a)    their separation  
b)    Product of their masses
c)    Sum o their masses
d)    Gravitational constant

4). Newton’s law of gravitation
a)    Can be verified in the laboratory   
b)    Cannot be verified but it is true
c)    Is valid only on earth
d)    Is valid only in the solar system

5).The value of gravitation constant G is
a)    Different at all places of earth  
b)    Same at all planets and satellites
c)    Different at different places
d)    None of the above

6).The unit of gravitational constant is
a)    Nm2/kg
b)    Nm2/kg2
c)    N2m/kg
d)    N2m2/kg2

7).In vacuum, all freely falling objects
a)    Have the same speed  
b)    Have the same velocity
c)    Have the same force
d)    Have the same acceleration

8).When an object is throw up, the force of gravity
a)    Is opposite to direction of motion
b)    Is in the same direction as the direction of motion
c)    Becomes zero at the highest point
d)    Increases as it rises up

9).A stone falling towards earth
a)    Is attracted by earth
b)    Attracts the earth
c)    Both stone and earth attract each other   
d)    All the above statements are incorrect     

10).If both mass and radius of the earth are changed to half then the value of gravitational acceleration g is
a)    9.8 ms-2
b)    4.9 ms-2
c)    19.6ms-2
d)    29.4ms-2

Answers:                                
1). b) 2). a) 3). c) 4). a) 5). b) 6). b) 7). d) 8). a) 9). c) 10). c)


People also Visited: