Important GK Questions from Science (Chemistry) for SSC/FCI Exam Set 19

Important GK Questions from Science (Chemistry) for SSC/FCI Exam
Important GK Questions from Science (Chemistry) for SSC/FCI Exam Set 19:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC/FCI Exam can use this material

1).Glacial acetic acid is__________ acetic acid.
a)    dilute
b)    impure
c)    3-7%
d)    pure

2).Ethanoic acid is a__________.
a)    monobasic
b)    dibasic
c)    tribasic   
d)    tetrabasic

3).Removal of CO₂ from a compound is called________.
a)    oxidation   
b)    reduction
c)    decarboxylation
d)    dehydration

4).Ethanoic acid on heating with soda lime turns into__________.
a)    methane   
b)    ethane
c)    C₂H₄
d)    H₂O

5).Highly electropositive metals like Zn, Na react with acetic acid to from.
a)    Salt + H₂  
b)    Salt + H₂O
c)    CO₂ + H₂O
d)    Salt + O₂

6).The stronger acid among these is__________.
a)    HCOOH
b)    CH₃COOH
c)    CH₂-CH₂-COOH
d)    CH₃-CH-COOH

7).When vapours of ethanol are observed through a strip containing acidified K₂ Cr₂ O, colour changes from_______.
a)    Yellow to blue  
b)    Orange to green
c)    Yellow to orange
d)    Blue to green

8).2KCIO₃2KCI + 3O₂ In this chemical reaction MnO₂ acts as__________.
a)    reactant
b)    product
c)    catalyst
d)    promoter

9).The saturated hydrocarbons from homologous series with the general formula CnH₂n+2 The formula of the second member in this series is__________.
a)    C₂H₂
b)    C₂H₆
c)     C₂H₄  
d)    C₂H₈

10).The most reactive element among the following is__________.
a)    N₂
b)    O₂
c)    H₂
d)    S

Answers:                         
1). d) 2). a) 3). c) 4). a) 5). a) 6). a) 7). b) 8). c) 9). b) 10). b)

People also Visited: