Important GK Questions from Science (Chemistry) for SSC/FCI Exam Set 18

Important GK Questions from Science (Chemistry) for SSC/FCI Exam
Important GK Questions from Science (Chemistry) for SSC/FCI Exam Set 18:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC/FCI Exam can use this material

1).For fermentation along with molasses _______ is added.
a)    Ammonium phosphate
b)    Ammonium chloride
c)    Ammonia
d)    Ammonium hydroxide



2).Rectified spirit contains ________ of ethanol
a)    94.5%
b)    95.5%
c)    96.5%   
d)    100%  



3).Absolute alcohol contains ________ alcohol.
a)    40%    
b)    80%
c)    95.5%
d)    100%



4).The boiling points of alcohols are higher than the corresponding alkanes due to ________.
a)    Higher molecular mass    
b)    Presence of oxygen atom
c)    Hydrogen bonding
d)    Presence of impurities



5).Breaking down of large organic compounds by enzymes in the absence of air is ______.
a)    fermentation  
b)    boiling   
c)    refining
d)    distillation



6).In the liver CH3 OH is oxidized to __________.
a)    CH3 COOH
b)    CH4
c)    HCHO
d)    CH3 CHO



7).When excess of ethanol reacts with conc. H2SO4 at 413K, it forms
a)    CH4  
b)    CH2=CH2
c)    C2H5OC2H5
d)    C2H5OCH3



8).Methylated spirit contains ______ of methanol.
a)    10%
b)    5%
c)    4.5%
d)    8%



9).The optic nerve is affected by __________.
a)    HCHO
b)    CH3 OH
c)    CH3CHO   
d)    CH3COOH



10).A highly poisonous substance is ________.
a)    CH3 OH
b)    C2H5OH
c)    C2H5OH+H2O
d)    CH3COOH



Answers:                         
1). a) 2). b) 3). d) 4). c) 5). a) 6). c) 7). c) 8). b) 9). b) 10). a)


People also Visited: