Important GK Questions from Science (Biology) for SSC/FCI Exam Set-20

Important GK Questions from Science (Biology) for SSC/FCI Exam
Important GK Questions from Science (Biology) for SSC/FCI Exam Set-20:
The List of Important General Awareness questions from general science biology were given here, Candidates those who are preparing for the SSC/FCI Exam and all other competitive exams can use this material.

1).Bacteriophage is a __________.
a)    bacterium
b)    virus
c)    protozoa
d)    fungus

2).The hormone that removes dormancy of seed is_______.
a)    Auxin
b)    Gibberellin
c)    Cytokinin    
d)  Indole -3- pyruvic acid

3).Pick out the unrelated term.
a)    Kreb’s cycle   
b)    Kelvin cycle
c)    Citric acid cycle
d)    TCA cycle

4).Photosynthesis proceeds in sequence of __________.
a)    Light and dark reactions
b)    Light  reactions alone
c)    Dark and light reactions
d)    Dark  reaction alone

5).Blood platelets help in _________.
a)    Immunity  
b)    Gaseous transport
c)    Blood clotting
d)    Acid – base balance

6).The disease caused by female anopheles mosquitoes is __________.
a)    Typhoid
b)    Jaundice
c)    Cholera
d)    Malaria

7).Glycolysis takes place in ________.
a)    Cytoplasm   
b)    Mitochondria
c)    Vacuoles
d)    Chloroplast

8).The functional unit of skeletal muscle is ______.
a)    Neuron
b)    Nephron
c)    Sarcomere
d)    Cell

9).Spoilage of milk is caused by _______.
a)    Enterobacter
b)    Acetobacter
c)    Streptococcus
d)    Lactobacillus

10).Bacteria that synthesise their food are called ______.
a)    Autotrophic bacteria
b)    Heterotrophic bacteria
c)    Parasites
d)    SAprophytes

Answers:                         
1). b) 2). c) 3). b) 4). a) 5). c) 6). d) 7). a) 8). c) 9). a) 10). a)

People Also Visited:


  • Important GK Questions from Science (Biology) for SSC Exam Set-17
  • Important GK Questions from Science (Biology) for SSC Exam Set-18
  • Important GK Questions from Science (Biology) for SSC Exam Set-19


  •