Important GK Questions from Science (Biology) for SSC/FCI Exam Set-19

Important GK Questions from Science (Biology) for SSC/FCI Exam
Important GK Questions from Science (Biology) for SSC/FCI Exam Set-19:
The List of Important General Awareness questions from general science biology were given here, Candidates those who are preparing for the SSC/FCI Exam and all other competitive exams can use this material.

1).__________ Pairs of cranial nerves arise from the brain.
a)    Thirteen
b)    Fourteen
c)    Sixteen
d)    Twelve



2)._________ Pairs of spinal nerves arise from the spinal cord
a)    Thirty two
b)    Thirty one
c)    Thirty three   
d)    Thirty six   



3).Each spinal nerve has a _________.
a)    Sensory root and motor root    
b)    Sensory root and root hairs
c)    Motor root and hormones
d)    Sensory root and fibrous root



4).Sexual reproduction of Pencillium is caused by _________.
a)    Anisogamy    
b)    Endospores
c)    Rhizomorphs
d)    Fragmentation



5).The role of synthetic auxin is ________.
a)    Simulating the formation of adventitious roots   
b)    To promote seed germination
c)    Cell elongation
d)    Prevention of premature falling of fruits



6).Flavivirus causes __________.
a)    Filariasis
b)    Cholera
c)    Dengue fever
d)    Malaria



7).Respiration in the absence of oxygen is _______
a)    Aerobic respiration   
b)    Anaerobic respiration
c)    Transpiration
d)    guttation



8).The virus that infects bacteria is called ________.
a)    Bacteriophage
b)    Rhinovirus
c)    Tobacco Mosaic virus
d)    Flavivirus



9).The hormone that induces rapid intermodal elongation is _______.
a)    Auxin
b)    Cytokinin
c)    Gibberellin    
d)    Ethylene



10).Bacteria was discovered by ________.
a)    Robert Koch
b)    Robert Hooke
c)    A.V. Leeuwenhoek
d)    Louis Pasteur



Answers:                         
1). d) 2). b) 3). a) 4). a) 5). d) 6). c) 7). b) 8). a) 9). c) 10). c)


People Also Visited:

  • Important GK Questions from Science (Biology) for SSC Exam Set-16
  • Important GK Questions from Science (Biology) for SSC Exam Set-17
  • Important GK Questions from Science (Biology) for SSC Exam Set-18

  •