Important GK Questions from Indian Constitution and Polity SSC CHSL/FCI Exam Set-25

Indian Constitution and Polity
Important GK Questions from Indian Constitution and Polity SSC CHSL/FCI Exam Set-25:
The List of Important General Awareness Questions from Indian Constitution and Polity is given here below. Candidates those who are preparing for SSC CHSL/FCI Exams can use this.

1).The reservation in favour of Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Government services was made for
a)    Ten years initially and extended after every ten year period
b)    Fifty years since the commencement of the Constitution
c)    Forty years since the commencement of the Constitution
d)    Unlimited period



2).According to the provisions of the Constitution which of the following shall NOT have any nominated members?
a)    The Lok Sabha
b)    The Vidhan Sabha
c)    The State Legislative Council
d)    None of the above



3).Which of the following are the Indian contributions to the parliamentary practice?
1) Zero hour
2) Calling attention motion
3) Adjournment motion
4) Censure motion
Select the correct answer from the code given below:
a)    1,2
b)    2,3
c)    3,4
d)    4,1



4).Approval of how many members of the Lok Sabha is needed to admit a no-confidence motion in the Lok Sabha?
a)    25
b)    10
c)    1/10th of the total members
d)    50



5).The Attorney General of India is removed by
a)    The President
b)    The President on the resolution of parliament passed by special majority
c)    The President on the recommendations of the Supreme Court
d)    The Prime Minister



6).Which of the following does NOT require voting in the House?
a)    No-confidence motion
b)    Calling attention motion
c)    Censure motion
d)    Adjournment motion



7).Which one of the following is a lighter form of Adjournment Motion?
a)    No-confidence motion
b)    Censure motion
c)    Calling attention motion
d)    None of the above



8).The main object of Article 13 of the Constitution is to secure the paramountcy of the Constitution with regard to
a)    Directive Principles of State Policy
b)    Fundamental Rights
c)    Fundamental Duties
d)    All the above



9).Who termed the Indian Constitution as ‘quasi-federal’?
a)    K.C.Wheare
b)    M.V.Paylee
c)    D.D.Basu
d)    Ivor Jennings



10).Freedom of Inter-State Trade and Commerce is regulated by the Indian Constitution under Article
a)    19(1)(d-e)
b)    Article301
c)    Article 301-307
d)    Combination of all the above



Answers:                         
1). d) 2). d) 3). a) 4). d) 5). b) 6). b) 7). c) 8). b) 9). a) 10). c)

People Also Visited:
Click Here to Follow US on Facebook

Leave your comments below