History –GK Quiz for SSC CHSL/FCI Exam Set-23

History –GK Quiz for SSC CHSL/FCI Exam Set-25:

1). How many years after the death of Buddha did Ashoka came to the throne according to the Srilanka chronicles?
a)    208
b)    218
c)    228
d)    238



2).Who was the queen that opposed the extraordinary generosity of Ashoka to the Buddhists?

a)    Padmavathi  
b)    Asandhimitra
c)    Tissarakkha
d)    Mahadevi  



3).In which of the following sects was Bindusara interested?
a)    Jainism
b)    Buddhism
c)    Ajivikas
d)    Lingayat



4).Which of the following contains the following “All men are my children”?
a)    Rock Edict Ⅱ
b)    Separate Rock Edict Ⅰ
c)    Rummindei Pillar Inscription
d)    Rock Edict Ⅳ



5).The famous Queen’s Edict of Ashoka was probably shifted to Allahabad from Kausambhi was
a)    Samudragupta
b)    Harsha
c)    Yasovarman
d)    Akbar



6).What does the word ‘Ashoka’ literally means?

a)    Beloved of God
b)    One with a pleasing appearance
c)    Beautiful
d)    Benefit of sadness
                                      


7).Which of the following is not ‘one’ of the edicts and inscriptions issued by Ashoka?
a)    Kalinga Edict  
b)    Kalsi (Major Rock Edict)
c)    Lauriya-Araraj
d)    Junagarh Rock Inscription



8).The Inscriptions of Ashoka are written in
          Ⅰ. Greek          Ⅱ. Sanskrit          Ⅲ. Aramic          Ⅳ. Kharosthi
          Select  the  correct  answer
a)    Ⅰ, Ⅲ and Ⅳ
b)    Ⅱ, Ⅲ and Ⅳ
c)    Ⅰ and Ⅳ
d)    All of them



9).The only son of Ashoka found mentioned in his inscription is
a)    Mahendra
b)    Kunala
c)    Jaluka   
d)    Tivara



10).Buddhism for the first time went outside India during………….reign
a)    Ashoka
b)    Bindusara
c)    Chandragupta Maurya
d)    Bimbisara



Answers:                         
1). b) 2). c) 3). c) 4). b) 5). d) 6). d) 7). d) 8). a) 9). d) 10).a )

People also Visited: