Economics and Commerce –GK Quiz for SSC CHSL/FCI Exam Set-24

Economics and Commerce –GK Quiz for SSC CHSL/FCI Exam
Economics and Commerce –GK Quiz for SSC CHSL/FCI Exam Set-24:
List of Important GK questions from Economics and Commerce for SSC exam were given here. Candidates those who are all preparing for SSC CHSL, FCI Exam and all other competitive exams can use this material.

1).Self-reliance as an object of planning was emphasised first in the
a)    Second Plan
b)    Third Plan
c)    Fourth Plan
d)    Fifth Plan




2).The Konkan Railway Corporation Limited was setup for the construction of a broad gauge line from
a)    Roha to Mangalore
b)    Manmad to Coimbatore
c)    Kolhapur to Quilon   
d)    Panaji to Kozhikode



3).The principal mode of transport of goods freight in the country is
a)    By air  
b)    By rail
c)    By road
d)    By inland waterways



4).The newly introduced Rupee symbol is based on  
a)    Roman and Greek script   
b)    Persian and Dravidian script
c)    Roman and Devanagari script
d)    Greek and Devanagari script



5).The Chairman of Sarkaria Commission was
a)    Ranjit  Singh Sarkaria  
b)    Rajiv  Singh Sarkaria
c)    Sivaraman Sarkaria
d)    Ramesh Singh Sarkaria 



6).Which of the following ship-building yard builds the largest sizes of vessels(Dead Weight Tonnage-DWT)?
a)    Bombay Docks
b)    Cochin Ship-building Yard
c)    Garden Reach Workshop
d)    Hindustan Ship-building Yard



7).Which of the following companies owns the largest fleet of ships in India(Gross Registered Tonnage-GRT)?
a)    Great Eastern Shipping Co.  
b)    Scindia Steam Navigation Company Ltd.
c)    Essar Shipping Ltd.
d)    Shipping Corporation of India



8).The biggest underground coal mine in India, fully mechanised, is at
a)    Munidih
b)    Barkakhana
c)    Singareni
d)    Bhowra



9).The first paper mill in India was set up in which of the following States?
a)    Bihar
b)    West Bengal
c)    Orissa  
d)    Uttar Pradesh



10).The stock exchange launched at Mumbai in February, 2013 is……. 
a)    MCX-SX
b)    OTC Exchange of India
c)    NSE
d)    ISE



Answers:                         
1). c) 2). a) 3). b) 4). c) 5). a) 6). b) 7). d) 8). a) 9). b) 10). a)

People also Visited: