Biology – GK Quiz for SSC/FCI Exam Set-21

Biology – GK Quiz for SSC/FCI Exam
Biology – GK Quiz for SSC/FCI Exam Set-21:
The List of Important General Awareness questions from general science biology were given here, Candidates those who are preparing for the SSC/FCI Exam and all other competitive exams can use this material.


1).Inheritable genetic material is…………
a)    Nucleic acid
b)    Protein capsid
c)    Lipid envelope
d)    Virion

2).Spherical bacterial cells occurring in the form of chain is……..
a)    Micrococcus
b)    Streptococcus
c)    Cyanobacteria   
d)    Staphylococcus

3).This serves as the portal of entry of genetic material during bacterial mating.
a)    Flagellum   
b)    Capsule
c)    F-Pili
d)    Plasmid

4).When fungus is grown in sugar solution, it produces………….
  
a)    conidiospores
b)    aplanospores
c)    oidiospores
d)    endospores

5).During unfavourable conditions, endospore formation occurs in…………
a)    Clostridium  
b)    Rhizobium
c)    Cyanobacteria
d)    Pseudomonas

6).Typhoid fever is caused by……………..
a)    Salmonella
b)    Clostridium
c)    Leptospira
d)    Xanthomonas

7).In organic reserve material present in the cytoplasm of bacteria is……………..
a)    Polysome  
b)    Chromatophore
c)    Volutin granule
d)    Starch

8).Typhoid fever is caused by………………..
a)    Salmonella
b)    Vibrio
c)    Leptospira
d)    Xanthomonas


9).Which of the following are resistant to heat, UV-rays and desiccation?
a)    Aplanospores
b)    Oidiospores
c)    Conidiospores   
d)    Endospores

10).How many flagella are seen in Atrichous bacterium?
a)    No flagellum
b)    One
c)    Two
d)    Many

Answers:                         
1). a) 2). b) 3). c) 4). b) 5). a) 6). a) 7). c) 8). a) 9). d) 10). a)

People Also Visited:



  • Important GK Questions from Science (Biology) for SSC Exam Set-18
  • Important GK Questions from Science (Biology) for SSC Exam Set-19
  • Important GK Questions from Science (Biology) for SSC Exam Set-20

  •