Tips for Error Spotting in English Grammar with answers and explanation

Tips for Error Spotting in English Grammar with answers
Tips for Error Spotting in English Grammar with answers and explanation:
Useful tips to attend the error spotting Questions in English awareness part in the SSC Exam and all competitive exams were given here with effective examples and explanations.

1.) We have much sugar left in the bowl.
Answer: We don’t have much sugar left in the bowl.
Explanation: Much as a determiner is used only in negative sentences which expect negative answers. Of course, much is used only before uncountable nouns.

2.) There is few information I can give you.
Answer: There is little information I can give you.
Explanation: Few cannot be used with uncountable nouns.

3.) I could meet the class as there were few students in it.
Answer: I could not have met the class as there were few students in it.
Explanation: Few is negative, a few is positive.

4.) His both brothers are doctors.
Answer: Both his brothers are doctors.
Explanation: Both always precedes determines like the definite article.

5.) The both girls are singers.
Answer: Both the girls are singers.
Explanation: Both always precedes determines like the definite article.

6.) Of the two students, the one from Nepal is the best.
Answer: Of the two students, the one from Nepal is the better.
Explanation: Instead of best, the word better can be used.

7.) There is not some sugar in the bowl.
Answer: There is no sugar in the bowl
Explanation: Some are expressions of quantity, but some is used in negative contacts and also in questions.

8.) He is the same man who came here yesterday.
Answer: He is the same man as came here yesterday.
Explanation: Same can be followed either by as or that, while such is followed only by as.

9.) He thought he will do some good work.
Answer: He thought he would do some good work.
Explanation: Changing this to indirect speech.

10.) They have lived here from March 1982.
Answer: They have lived here since March 1982.  
Explanation: In the perfect tense since is used.


People Also Visited: