Reasoning Questions with Explanations for SSC/FCI Exam

Practice Reasoning Questions with answer
Reasoning Questions with Explanations for Upcoming SSC Exam Set-2:
The List of General Intelligence and Reasoning Questions with Explanations for Upcoming SSC exam were given below, Candidate those who are applied for this exam can use this questions for preparation.

Directions (1,2): In each of the following questions, find the odd number / letters / number pair from the given alternatives.

1).
a)    88
b)    97
c)    132
d)    121




2).

a)    I
b)    E
c)    B
d)    0




3).Arrange the following words as per order in the dictionary
            I) Necrology               II) Necromancy
            III) Necropolis            IV) Necrophilia
a)    (I),(II),(III),(IV)
b)    (I),(II),(1V),(III)
c)    (II),(I),(III),(IV)
d)    (II),(I),(IV),(III)




4).Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?
            I. Plant                        II. Seed
            III. Fruit                       IV. Seeding
a)    (IV),(II),(III),(I)
b)    (II),(III),(I),(IV)
c)    (IV),(I),(III),(II)
d)    (III),(II),(IV),(I)




Directions (5-8): In each of the following questions, a series is given with one term  missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

5).2, 3, 5, 9, 17, ?
a)    31
b)    32
c)    33
d)    34




6).7, 12, 22, 42, 82, ?
a)    173
b)    162
c)    183
d)    143




7).ACE, BDF, CEG, ?
a)    DEF
b)    DFH
c)    DEH
d)    DFE





8).ABC, PQR, DEF, STU, ?
a)    VWX
b)    GHI
c)    IJK
d)    GKL




9).From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters given in the word.
   MERCHANDISE
a)    MESH
b)    DICE
c)    CHARM
d)    CHANGE




10).Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.
  2*4*3*4*9
a)    + × = -
b)    × ÷ - =
c)    × - + =
d)    + - = ÷




Answers:                                 
1). b)   2). c)   3). b)   4). d)   5). c)   6). b)   7). b)   8). b)   9). d)   10). c)

For more Practice Reasoning Questions: Click Here