Practice Reasoning Questions with Explanations for SSC/FCI Exam

Practice Reasoning Questions with answer
Practice Reasoning Questions with Explanations for SSC/FCI Exam Set-1:
The List of General Intelligence and Reasoning Questions with Explanations for Upcoming SSC exam were given below, Candidate those who are applied for this exam can use this questions for preparation.

          Directions (1-6): In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.
1).11 : 132 : : ?
a)    10 : 100
b)    9 : 90
c)    13 : 169
d)    15 : 250




2).1/9 : 1/181, 1/13 : ?
a)    1/169
b)    1/125
c)    1/120
d)    1/127




3).AB : ZY : : CD : ?
a)    WX
b)    UV
c)    XW
d)    VU




4).Sheep : mutton : : Deer : ?
a)    meat
b)    flesh
c)    venison
d)    veal




5).Cobbler : Leather : : Tailor : ?
a)    Cloth
b)    Shirt
c)    Draper
d)    Thread




6).FLOWER : REWOLF : : FRUITS : ?
a)    STUIRF
b)    STIURF
c)    STUIFR
d)    STRUIF




Directions (7-10): In each of the following questions, find the odd number/letters/number pair from the given alternatives.
7).
a)    TPDC
b)    BKDF
c)    OLTF
d)    BJLQ




8).
a)    Distribution
b)    Dispersion
c)    Diversion
d)    Dilution




9).
a)    6
b)    64
c)    24
d)    120




10).
a)    Bachelor
b)    Widow
c)    Spinster
d)    Wife




Answers:                         
1). b) 2). a) 3). a) 4). c) 5). a) 6). b) 7). c) 8). d) 9). c) 10). a)

For more Practice Reasoning Questions: Click Here