Reasoning Questions with Explanations for SSC Exam Set-21

Reasoning Questions with Explanations for SSC Exam
Reasoning Questions with Explanations for SSC Exam Set-21:
The List of General Intelligence and Reasoning Questions with Explanations for SSC exam were given below, Candidate those who are applied for this exam can use this questions for preparation.

            Directions (1-4): In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
1).2, 20, 56, 110,?
a)    132
b)    144
c)    182
d)    115





2).M E N I P O, ? , ?
a)    Q I
b)    P A
c)    Q U
d)    Q O





3).LMN, MNOP, NOPQR, ?
a)    OPQRST
b)    RSTUVW
c)    QRSTUV
d)    PQRSTU





4).121, 222, 424, ?
a)    646
b)    828
c)    626
d)    524





5).A is B’s wife’s husband’s brother, C and D are sisters of B.How is A related to C?
a)    Brother
b)    Sister-in-law
c)    Wife
d)    Sister





6).From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
PRESUMPTION
a)    TIER
b)    POMPOUS
c)    PUMP
d)    RUIN





7).If BEAT =25-22-26-7 and RUST =9-6-8-7 then how will you code “BURST”?
a)    25-22-9-8-7
b)    25-9- 6-8-7
c)    25-9-8-7-6
d)    25-6-9-8-7





8).In a code language ‘TEMPORARY’ is written as ‘EPRSAYOYM’ and ‘EXCUSE’ as ‘PGNVXP’.How is ‘ASSURE’ written in that code?
a)    OPPVYP
b)    OXXVYP
c)    OPPVXP
d)    OXXYVP





9).How many such pairs of letters are there in the word RECOVERED, which have as many letters between them in the word as in the English alphabet?
a)    Three
b)    Four
c)    Six
d)    Five





10).A train runs for 2 hrs at the speed of 40 km/h and then runs for 4 ½ hours at the speed of 60 km/h and then runs for 3 ½ hrs, at the speed of 70 km per hour. Find the average speed of the train.
a)    59.5 km/h
b)    80 km/h
c)    56.87 km/h
d)    57.1 km/h





Answers:                         
1). c) 2). c) 3). a) 4). d) 5). a) 6). b) 7). d) 8). b) 9). b) 10). a)


People Also Visited:

Click Here to Follow Us on Facebook