Reasoning Questions with Explanations for SSC Exam Set-19

Reasoning Questions with Explanations for SSC
Reasoning Questions with Explanations for SSC Exam Set-19:
The List of General Intelligence and Reasoning Questions with Explanations for SSC exam were given below, Candidate those who are applied for this exam can use this questions for preparation.

Directions (1-2):In the following questions from the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

1).COMPLICATED
a)    CAMEL
b)    COMPACT
c)    COMPEL
d)    DUPLICATE





2).REFRIGERATOR
a)    REGENERATE
b)    FREE
c)    REFER
d)    REGRET





3).If   324+289 =35
            441+484=43
            625+400=45
Then, 256+729 =?
a)    35
b)    34
c)    32
d)    43





4).If 2∗6=32;7∗4=27,then 7∗6=?
a)    73
b)    37
c)    67
d)    42





5).If 15+23=11 and 22+32=10 then 42+36 =?
a)    26
b)    28
c)    33
d)    24





6).If in a certain code FLOWER is written as JPSAIV. how will CURTAIN be written in that code?
a)    UGYEMRX
b)    GYVXEMR
c)    YUERMX
d)    GYUEMRX





7).Which alternative provides the answer?
            If 2+3=8;2+3=10;3+4=21,then 3+5=?
a)    45
b)    18
c)    24
d)    30





8).If ‘PUNCTUATION’ is coded as ‘QVODUVBUJPO’ and ‘SING’ as ‘TJOH’, then how is ‘PARLIAMENT’ coded?
a)    QTBSMJOFOU
b)    QASTMJNFOU
c)    QBSMJKNFMU
d)    QBSMJBNFOU





9).A carriage driving in a fog passed a man who was walking at the rate of 3km an hour in the same direction. He could see the carriage for 2 minutes and it was visible to him upto a distance of 100 m. What was the speed of the carriage?
a)    2 km/hour
b)    4km/hour
c)    6km/hour
d)    8km/hour





10).A man walked 10 km towards South from his house. Then the turned right and walked 6 km. He again turned right and walked 10 km. Thereafter, he turned right and walked 6 km, How far was he from the starting point?
a)    3 km
b)    4 km
c)    2 km
d)    0 km





Answers:                         
1). d) 2). a) 3). d) 4). b) 5). a) 6). b) 7). c) 8). d) 9). c) 10). d)

People Also Visited:

Click Here to Follow Us on Facebook