Reasoning Questions with Explanations for SSC CGL Exam Set-21

Reasoning Questions with Explanations for SSC CGL Exam
Reasoning Questions with Explanations for SSC CGL Exam Set-21:
The List of General Intelligence and Reasoning Questions with Explanations for SSC exam were given below, Candidate those who are applied for this exam can use this questions for preparation.

Directions (1-6):In each of the following questions, select the related words/letters/numbers from the given alternatives.
1   
1   1). 82 : 06 : : 76 : ?
a)    15
b)    01
c)    12
d)    24





2).BED : GJI : : LON : ?
a)    QTS
b)    PTS
c)    QST
d)    KNH





3).CDGF : HILK : : NORQ : ?
a)    UVWY
b)    PQTS
c)    STWX
d)    IGNL





4).Reference material : Dictionary : : Periodical : ?
a)    Book
b)    Atlas
c)    Biography
d)    Newspaper





5).KMNP : ACDF : : PRSU : ?
a)    STVW
b)    TVWY
c)    VXYZ
d)    LNPR





6).Tea : Cup : : Soup : ?
a)    Glass
b)    Spoon
c)    Bowl
d)    Mug




Directions (7-10): In each of the following questions, find the odd numbers/letters/number pair from the given alternatives.


7).
a)    Forgetting
b)    Convergent Production
c)    Divergent Production
d)    Cognition





8).
a)    9-26
b)    11-36
c)    13-42
d)    7-18





9).
a)    WXYZ
b)    PRSQ
c)    ABCD
d)    EFGH





10).
a)    1
b)    N
c)    W
d)    H





Answers:                         
1). b) 2). a) 3). b) 4). d) 5). b) 6). c) 7). a) 8). b) 9). b) 10). a)

People Also Visited:

Click Here to Follow Us on Facebook