Practice English Questions and Answer for SSC/FCI Exam Set-12

Practice English Questions and Answer for SSC/FCI Exam
Practice English Questions and Answer for SSC/FCI Exam Set-12:
The list of English Indirect/Direct Speech questions and answer for FCI, SSC CHSL and SSC CGL Mains Exams were given here, Candidates those who are all preparing for the examination can use this practice questions.

            Directions (1-10): In the following questions, a sentence has been given in Direct/Indirect Speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech.

1).”Do you want balloons?” he said to the child,
a)    He asked the child if it wanted balloons.
b)    He asked the child whether it had wanted balloons.
c)    He asked the child did it want balloons.
d)    He asked the child if it would want balloons.



2).She said, “How ugly look in this dress!
a)    She said that how ugly she was looking in that dress.
b)    She exclaimed how ugly she looked in that dress.
c)    She expressed how ugly she looked in that dress.
d)    She exclaimed that she looked very ugly in that dress.



3).She said “You can leave the books here.”
a)    She said that they can leave the books there.
b)    She said that they could leave the books there.
c)    She said that they can leave the books here.
d)    She said that they could leave the books here.



4).My friend said “I am leaving today.”
a)    My friend said that he is leaving today.
b)    My friend said that he was leaving today.
c)    My friend said that he is leaves today.
d)    My friend said that he was leaving that day.



5).Mukta said to Puneet, ”My mother is a good cook.”
a)    Mukta told Punnet that her mother was a good cook.
b)    Mukta told Punnet that my mother was a good cook.
c)    Mukta told to Punnet that her mother is a good cook.
d)    Mukta asked Punnet that her mother is a good cook.



6).The commander said to the army, “March forward”.
a)    The commander asked the army march forward.
b)    The commander ordered the army to march forward.
c)    The commander requested the army to go forward.
d)    The army requested the commander to march.



7).He promised, “I will do it tomorrow.”
a)    He promised that he will do it tomorrow.
b)    He promised that he will do it the next day.
c)    He promised that he would do it tomorrow.
d)    He promised that he would do it the next day.



8).Geeta said, ‘I did not do this deliberately.
a)    Geeta said that I had not done that deliberately.
b)    Geeta said that she has not done that deliberately.
c)    Geeta said that she has not done this deliberately.
d)    Geeta said that I have not done this deliberately



9).She exclaimed, “I’m afraid we are rather late!”
a)    She exclaimed that they were frightened of being late.
b)    She exclaimed that she was afraid that they were rather late.
c)    She shouted that they were scared that they would be late.
d)    She screamed that she was worried that they would all be late.



10).He said,’Alas!I am undone!
a)    He said that it was his undoing.
b)    He exclaimed pathetically that he was undone.
c)    He stated that he was undone.
d)    He cried that he was being undone.



Answers:                         
1). a) 2). d) 3). b) 4). d) 5). a) 6). b) 7). d) 8). b) 9). b) 10). a)

  People Also Visited: