Practice English Questions and Answer for SSC CGL Mains Set-2

Practice English Questions and Answer for SSC CGL Mains
Practice English Questions and Answer for SSC CGL Mains Set-2:
The list of practice English questions and answer for SSC CGL Mains Exam is given here, Candidates those who are all preparing for the examination can use this practice questions.

            Directions (1-5): Choose the best alternatives from the given options which best expresses the meaning.

1).LUXURIANT
a)    Luxury-loving
b)    Lovely
c)    Rich
d)    Abundant



2).CANTANKEROUS
a)    Cancerous
b)    Ferocious
c)    Quarrelsome
d)    Fissiparous



3).ONUS
a)    Sadness
b)    Happiness
c)    Responsibility
d)    Criticism



4).DERISION
a)    Humiliation
b)    Embarrassment
c)    Ridicule
d)    Condemnation



5).TRITE
a)    Common Place
b)    Clever
c)    Brief
d)    Impudent



Directions (6-10): In the following passage, you have one brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
                                                               PASSAGE
Every profession or trade, every art and every science has its technical Vocabulary, the function of which is partly to designate things or processes which have no names in ordinary English and partly to secure greater exactness in nomenclature. Such special dialects or jargons are necessary in technical discussion of any kind. Being universally understood by the devotees of the particular science or art, they have the precision of a mathematical formula. Besides, they save time for it is much more economical to name a process than to describe it. Thousands of these technical terms are very properly included in every large dictionary. Yet as a whole they are rather on the outskirts of the English language than actually within its borders.
            Different occupations, however, differ widely in the character of their special vocabularies. In trades and handicrafts and other vocations like farming and fishing that have occupied great numbers of men from remote times, the technical vocabulary is very old. An average man now uses these in his own vocabulary. The special dialects of law, medicine, divinity and philosophy have become familiar to cultivated persons.

6).Special words used in technical discussion
a)    May become a part of common speech
b)    Never last long
c)    Should resemble mathematical formula
d)    Should be confined to scientific fields



7).The writer of this article is
a)    A scientist
b)    A politician
c)    A linguist
d)    A businessman



8).This passage is primarily concerned with
a)    Various occupation and professions
b)    Technical terminology
c)    Scientific undertakings
d)    A new language



9).It is true that
a)    Various professions and occupations interchange words.
b)    There is always a non technical word that may be substituted for the technical word.
c)    The average man often uses in his own vocabulary what was once technical language not meant for him.
d)    Everyone is interested in scientific findings.



10).In recent years there has been a marked increase in the number of technical terms in nomenclature of
a)    Farming
b)    Fishing
c)    Sports
d)    Government



Answers:                         
1). d) 2). c) 3). c) 4). c) 5). a) 6). c) 7). c) 8). b) 9). c) 10). d)

People Also Visited:

Click Here to Subscribe Us Via Email


Leave your comments below