Practice Aptitude Questions with Solution for SSC CGL Exam Set-13

Practice Aptitude Questions with Solution for SSC Exam
Practice Aptitude Questions with Solution for SSC Exam Set-13:
The list of practice Aptitude Questions with Solutions for SSC Exam was given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.

1).A shopkeeper wants to offer 5% commission on the marked price and earn 10%profit.If the cost price of the article be Rs.95, what is its marked price?
a)    Rs.100
b)    Rs.110
c)    Rs.120
d)    Rs.130





2).The marked price of a pen Rs.12. A discount of 15% is allowed on it. After it a second discount is allowed and hence the cost of pen is Rs.8.16.The rate of second discount is
a)    15%
b)    18%
c)    20%
d)    25%





3).In two alloys the ratio of zinc and copper are respectively 2:1 and 4:1.In what ratio two alloys should be mixed so that the ratio of zinc and copper in new alloy becomes 3:1?
a)    3:5
b)    5:7
c)    7:5
d)    None of these





4). In a school, 10% of the number of boys is equal to ¼ of that of girls and 10% of the number of girls is 1/25th of that of boys. What is the ratio of the numbers and girls?
a)    3:2
b)    5:2
c)    2:1
d)    4:3





5).4 men and 6 women together can do a work in 8 days while 3 men and 7 women together can do the same work in 10 days. In how many days will 10 women do the same work?
a)    35 days
b)    40 days
c)    45 days
d)    50 days





6).A pipe can fill a tank in 15 minutes, while a second pipe can fill it in 10 minutes. A third pipe can empty a full tank in 5 minutes. In the beginning first two pipes are opened for 4 minutes. Then the third pipe is also opened. After what time of opening the third pipe will the tank be emptied?
a)    35 minutes
b)    15 minutes
c)    20 minutes
d)    Cannot be emptied





7).Running at 2/3 of its usual speed a train reaches its destination 3 hours late. What time will it take to reach the destination at its usual speed?
a)    6 hours
b)    8 hours
c)    10 hours
d)    12 hours





8).Two goods trains each of 500 metre length are running on parallel tracks in opposite directions at 45 kmph and 30 kmph respectively. In what time will the slower train cross the driver of the faster train?
a)    12 seconds
b)    24 seconds
c)    48 seconds
d)    60 seconds





9).The difference between the compound interest and the simple interest on a certain sum at the rate of 10% per annum for 3 years is Rs.620. What is the principal?
a)    Rs.40000
b)    Rs.12000
c)    Rs.10000
d)    Rs.20000





10).If the height of a right circular cylinder be increased by 15% and radius of its base be decreased by 10%, what percentage change will be in its curved surface area?
a)    3.5% decrease
b)    3.5% increase
c)    5% increase
d)    5% decrease





Answers:                         
1). b) 2). c) 3). a) 4). b) 5). b) 6). c) 7). a) 8). c) 9). d) 10). b)

Leave your Comments Below

People Also Visited: