Practice Aptitude Questions with Solution for Upcoming SSC Exam

Practice Aptitude Questions with Solution for  SSC Exam
Practice Aptitude Questions with Solution for Upcoming SSC Exam:
The list of practice Aptitude Questions with Solutions for Upcoming SSC Exam was given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.

1).Ravi purchased an article marked at Rs.21000 at 5% discount. The rate of sales tax on the article is 10%.Money paid by Ravi to purchase the article is
a)    Rs.19,845
b)    Rs.19,950
c)    Rs.23,100
d)    Rs.21,945





2).A single discount equivalent to two successive discounts of 12 ½ % and 20% is
a)    33%
b)    32 ½%
c)    32%
d)    30%





3).A Kinetic Honda covers a distance of 140 km in 2 hours and 20 minutes while a car covers the same distance in 1 hour and 40 minutes. What is the ratio of their speeds?
a)    6:7
b)    3:7
c)    4:7
d)    5:7





4).In a mixture of 35 litres, the ratio of milk and water is 4:1.How many litres of water must be added to make the ratio 2:3?
a)    70
b)    28
c)    40
d)    35





5).The greatest fraction out of 2/5,5/6,7/8 and 11/12 is
a)    2/5
b)    7/8
c)    5/6
d)    11/12





6).Find the odd one out:
     1, 5, 14, 30, 50, 55, 91
a)    91
b)    5
c)    50
d)    55





7).If x men can do a piece of work in x days working x hours a day in how many days can y men do the same work working y hours a day?
a)    X3y2
b)    y
c)    x2/y3
d)    x3/y2





8).A and B together can complete a work in 12 days. A alone can complete it in 20 days. If B now does the work only for half a day daily, then the number of days required to complete the work by A and B together is
a)    15
b)    14
c)    16
d)    18





9).A pump can fill a cistern in 40 minutes and another pump can empty the filled up cistern in 1 hour. By mistake, without closing the second pump, the first pump is opened. The time in which the empty cistern will be filled up is
a)    4 hours
b)    1 hour
c)    2 hour
d)    3 hours





10).The diameter of roller is 84 cm and its length is 120 cm.It makes 500 complete revolutions to move once over to level a playgroung.Find the area of the playground in sq.m. (π =22/7)
a)    1594 sq.m.
b)    1580 sq.m.
c)    1584 sq.m.
d)    1590 sq.m.





Answers:                         
1). d) 2). d) 3). d) 4). d) 5). d) 6). c) 7). d) 8). a) 9). c) 10). c)

People also visited: