Practice Aptitude Questions with Solution for Upcoming SSC Exam Set-14

Practice Aptitude Questions with Solution for Upcoming SSC Exam
Practice Aptitude Questions with Solution for Upcoming SSC Exam Set-14:
The list of practice Aptitude Questions with Solutions for Upcoming SSC Exam was given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.

1).In a triangle ABC, the bisectors of ∠B and ∠C intersect each other at a point O. If ∠BAC=50 , then ∠BOC =?
a)    115
b)    65
c)    105
d)    90





2).In the following figure, AB || CD. Find the value of x.
 

a)    185
b)    285
c)    175
d)    275





3).ABC is a triangle in which AB=AC. BA is produced to D such that AB=AD. ∠BCD is equal to
a)    60
b)    80
c)    90
d)    45





4).If the bisector of vertical angle of a triangle bisects the base, the triangle is
a)    Equilateral
b)    Isosceles
c)    Right angled
d)    Scalene





5).Points D, E and F are the mid points of the sides BC, CA and AB respectively. The area of the parallelogram BDEF is equal to
a)    ½ ∆ ABC
b)    1/3 ∆ ABC
c)    ½ ∆ DEF
d)    ∆ DEF





6).ABCD is a quadrilateral such that ∠D=90 . A circle C (0, r) touches the sides AB, BC, CD and DA at P, Q, R and S respectively. If BC = 38cm, CD = 25 cm, and BP = 27cm, find r.
a)    12 cm
b)    10 cm
c)    15 cm
d)    14 cm





7).If ∆ ABC ~ ∆ DEF such that area of ∆ ABC is 9cm2 and the area of ∆ DEF is 16 cm2 and BC = 2.1 cm, find the length of EF.
a)    2 cm
b)    2.06 cm
c)    2.8 cm
d)    3.8 cm





8).If the sum of two angles of a triangle be 105°, the radium measure of third angle will be
a)    π /3
b)    π /4
c)    2π /3
d)    5π/12





9). If cot θ=12/7 find the value of [ (2+2sinθ)(1-sinθ)/(1+cosθ)(2-2cosθ)] - 1 is
a)    95/49
b)    49/95
c)    5/7
d)    7/5




10).(sin θ  + cosec θ)2 + 3 +(cos θ + sec θ)2  =?
a)    7+tan2θ  +cot2 θ
b)    10+tan2 θ+ cot2 θ
c)    15+ tan2 θ+ cot2 θ
d)    None of these





Answers:                         
1). a) 2). b) 3). c) 4). b) 5). a) 6). d) 7). c) 8). d) 9). a) 10). b)

Leave your Comments Below

People Also Visited: