Practice Aptitude Questions with Solution for SSC/FCI Exam Set-4

Practice Aptitude Questions with Solution for SSC/FCI Exam
Practice Aptitude Questions with Solution for SSC/FCI Exam Set-4:
The list of practice Aptitude Questions with Solutions for SSC / FCI Exams were given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions

1).A publisher printed 2000copies of a book at a total cost of Rs.6000.He distributed 100 copies to institutions as free samples and sold the remaining at the rate of Rs.4 per copy. His gain or loss percent is
a)    26 1/3% Gain
b)    26 1/3%Loss
c)    26 2/3%Gain
d)    26 2/3%Loss




2).7% of the selling price of an article is equal to 8% of its cost price; 9%of the selling price exceeds 10% of its cost price by Rs.2.The amount of profit or loss is
a)    Rs.85 profit
b)    Rs.90 profit
c)    Rs.100 loss
d)    Rs.100 profit




3).In a party the ratio of the number of ladies to that of gents is 1:3;if 3 ladies and 2 gents also join the party, the ratio is 1:2.The latest strength in the party is
a)    25
b)    19
c)    21
d)    20




4).Find the value of (4.12×4.12 - 3.12×3.12) / (4.12 - 3.12)
a)    7.24
b)    17
c)    27
d)    47




5).The average weight of 7 persons decreases by 2 kg if a person with weight 73 kg is replaced by another person. The weight of the new person is
a)    57 kg
b)    55 kg
c)    59 kg
d)    58 kg




6).The average of 200 items was 50.Later on, it was discovered that two items were misread as 92 and 8 instead of 192 and 88.The correct average is
a)    50.7
b)    50.9
c)    50.3
d)    50.2




7).A square is converted into a rectangle by increasing the length of the square by 15% and decreasing its breath by 15%.What is the ratio of the area of the rectangle to that of the square?
a)    371/400
b)    391/400
c)    39/40
d)    351/400




8).If a person pays Rs.60 every month for 5 years, at the rate of 10% simple interest, what is the actual amount of interest he is to get?
a)    Rs.1,800
b)    Rs.3,600
c)    Rs.915
d)    Rs.900




9).A solid cylinder has total surface area of 231 cm2.Its covered surface area is two-thirds of the total surface area. The volume of the cylinder is:
a)    266.25cm2
b)    268 cm2
c)    269.5 cm2
d)    None of these




10).How many lead shots each of 0.3 cm. in a diameter can be made from a cuboids of dimensions 9cm ×11cm ×12cm?
a)    81,000
b)    75,000
c)    80,000
d)    84,000




Answers:                         
1). c) 2). d) 3). c) 4). a) 5). c) 6). b) 7). b) 8). c) 9). c) 10). d)


 People Also Visited: