Practice Aptitude Questions with Solution for SSC/FCI Exam Set-8

Practice Aptitude Questions with Solution for SSC/FCI Exam
Practice Aptitude Questions with Solution for SSC/FCI Exam Set-8:
The list of practice Aptitude Questions with Solutions for SSC / FCI Exams were given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.

1).In a triangle ABC, the side BC is extended up to D. Such that CD=AC, if ∠BAD=109  and ∠ACB=72  than the value of ∠ABC is
a)    35
b)    60
c)    40
d)    45





2).Two circles touch each other internally. Their radii are 2 cm and 3 cm. The biggest chord of the greater circle which is outside the inner circle is of length
a)    2√2 cm
b)    3√2cm
c)    2√3cm
d)    4√2cm





3).ABCD is a cyclic quadrilateral. AB and DC are produced to meet at P. If ∠ADC=70  and ∠DAB =60°, then the ∠PBC+∠PCB is
a)    130
b)    150
c)    155
d)    180





4).From a point  P which is at a distance of 13 cm from the centre O of a circle of radius 5 cm,in the same plane, a pair of tangents PQ and PR are drawn to the circle, Area of Quadrilateral PQOR is
a)    65 cm2
b)    60 cm2
c)    30 cm2
d)    90 cm2





5).A horse is tied to a post by a rope. If the horse moves along a circular path always keeping the rope stretched and describe 88 metres when it has traced out 72° at the centre, the length of the rope is
 { Take π =22/7}
a)    70 m
b)    75 m
c)    80 m
d)    65 m





6).Maximum value of (2sinθ+3cosθ) is
a)    2
b)    √13
c)    √15
d)    1





7).The value of 152(sin30°+2cos2 45° +3 sin 30°+4 cos2 45° +……+17 sin 30° +18cos2 45°)is
a)    An integer but not a perfect square
b)    A rational number but not an integer
c)    A perfect square of an integer
d)    irrational





8). If(1+sinα)(1+sinβ)(1+sinγ)=(1-sinα)(1-sinβ)(1-sinγ), then each side is equal to
a)    ±cosα cosβ cosγ
b)    ±sinα sinβ sin γ
c)    ± sinα cosβ cosγ
d)    ±sinα sinβ cosγ





9).One of the four angles of a rhombus is 60 . If the length of each side of the rhombus is 8 cm, and then the length of the longer diagonal is
a)    8√ 3 cm
b)    8 cm
c)    4√ 3 cm
d)    8/√3 cm





10).If the area of square length in two circles subtend angles of 60  and 75  at their centres,the ratio of their radii is
a)    3:4
b)    4:5
c)    5:4
d)    3:5





Answers:                         
1). a) 2). d) 3). a) 4). b) 5). a) 6). b) 7). c) 8). a) 9). a) 10). c)


  People Also Visited: