Practice Aptitude Questions with Solution for SSC CGL Exam Set-8

Practice Aptitude Questions with Solution for SSC CGL Exam
Practice Aptitude Questions with Solution for SSC CGL Exam Set-8:
The list of practice Aptitude Questions with Solutions for SSC CGL Exam was given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.

1).Which of the following is the common factor of (4743+4343) and (4747+4347)?
a)    47 - 43
b)    47 + 43
c)    4743 + 4343
d)    4743 - 4343





2).Four different electronic devices make a beep after every 30 minutes,1 hour,1 ½ hours and 1 ¾ hours respectively. All the devices beeped together at 12:00 noon. They will again beep together at ________.
a)    9 am
b)    11 am
c)    12 midnight
d)    9 pm





3).A fraction becomes ½ when the denominator is increased by 4.The same fraction become 1/8 when the numerator is reduced by 5.The fraction is ________.
a)    5/4
b)    6/8
c)    2/3
d)    5/8





4).[xa/xb](a2+b2+bc) ×[xb/cc](b2+c2+bc) ×[xc/xa](c2+a2+ac) is equal to
a)    0
b)    1
c)    2
d)    3





5).If ax =by =cz and b2 =ac then y is equal to
a)    1
b)    0
c)    (2xz)/(x+z)
d)    (2xz)/(x-z)





6).In an examination, 3.5% candidates failed in one subject and 42% failed in another subject while 15% failed in both the subjects. If 2500 candidates appeared at the examination, how many of them failed in either subject but not both?
a)    1175
b)    2125
c)    825
d)    1075





7).A man bought toffees at 3 for a rupee. How many for a rupee must he sell to earn 50% profit?
a)    1
b)    3
c)    2
d)    4





8).A shopkeeper sells 25 articles at Rs.45 per article after giving 10% discount and earns 50% profit. If no discount is allowed then the earned profit will be
a)    66 2/3 %
b)    60%
c)    16 2/3 %
d)    60 2/3 %





9).What is the ratio whose terms differ by 40 and the measure of which is 3/8 ?
a)    24:64
b)    15:40
c)    30:80
d)    15:75





10).Three partners shared the profit in a business in the ratio of 5:7:8.They had partnered for 10 months, 8 months and 7 months respectively. What was the ratio of their investments?
a)    10:8:8
b)    38:28:21
c)    20:38:64
d)    28:49:64





Answers:                                 
1). b)   2). a)   3). b)   4). b)   5). c)   6). a)   7). c)   8). a)   9). a)   10). d)

People Also Visited: