Practice Aptitude Questions with Solution for SSC/FCI Exam Set-7

Practice Aptitude Questions with Solution for SSC/FCI Exam
Practice Aptitude Questions with Solution for SSC/FCI Exam Set-7:
The list of practice Aptitude Questions with Solutions for SSC / FCI Exams were given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.

1).The average (arithmetic mean) of 330, 360 and 390 is
a)    327 +357 +387
b)    350
c)    329 +359+389
d)    3177





2).Pooja wants to sell a watch at a profit of 20%. She bought it at 10% less and sold it at Rs.30 less, but still she gained 20%.The cost price of watch is
a)    Rs.240
b)    Rs.220
c)    Rs.250
d)    Rs.225





3).A shopkeeper sold his goods at half the list price and thus lost 20%. If he had sold on the listed price, his gain percentage would be
a)    60%
b)    20%
c)    72%
d)    35%





4).Two types of tea costing Rs.180 per kg and Rs.280 per kg should be mixed in the ratio so that the mixture obtained, sold at Rs.320 per kg to earn a profit of 20% is
a)    3:13
b)    1:13
c)    4:13
d)    2:13





5).A profit of 12% is made when a mobile phone is sold at Rs.P and there is 4% loss when the phone is sold at Rs.Q. Then Q : P is
a)    1:1
b)    4:5
c)    6:7
d)    3:1





6).A sells a cycle to B at a profit of n20% and B sells it to C at a loss of 25%. If C bought the cycle for Rs.P, then the cost price of it for A was
a)    Rs.1/20 p
b)    Rs.9/10 p
c)    Rs.9/20 p
d)    Rs.10/9 p





7).A man buys a toy for Rs.25 and sells it for Rs.30. His gain per cent is
a)    20%
b)    5%
c)    10%
d)    2.5%





8).From 1980-1990, the population of a country increased by 20%
     From 1990-2000, the population of the country increased by 20%
     From 2000-2010, the population of the country increased by 20%
   Then the overall increased population (in percentage) of the country from 1980-2010 was
a)    72.2%
b)    60%
c)    72.8%
d)    62.8%





9).A supply of justice lasts for 35 days. If its use is increased by 40%the number of days would the same amount of juice lasts, is
a)    25 days
b)    30 days
c)    24 days
d)    27 days





10).A store offers a variety of discounts that range between 20% and 25% inclusive. If a book is discounted to a price of Rs.270, then its greatest possible original price was
a)    Rs.345.5
b)    Rs.324
c)    Rs.360
d)    Rs.337.5





Answers:                         
1). c) 2). c) 3). a) 4). d) 5). c) 6). d) 7). a) 8). c) 9). a) 10). c)

  People Also Visited: