List of Important GK Questions from Geography for SSC Exam

Geography - GK Quiz
List of Important GK Questions from Geography for SSC CGL Exam Set-17:
The List of Important GK questions from Geography were given here, Candidates those who are preparing for the SSC CGL Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).The theory suggesting that the continents of South America and Africa were once joined together was the _______.
a)    Ritter’s Theory
b)    Tetrahedral Theory
c)    Continental drift theory
d)    Kant’s Theory



2).Which layer of the atmosphere maintains an almost uniform horizontal temperature?
a)    Troposphere
b)    Magnetosphere
c)    Stratosphere   
d)    exosphere  



3).Which one is an anticyclone?
a)    High pressure system with clockwise winds in the northern hemisphere   
b)    Low pressure system with clockwise winds in the northern hemisphere
c)    High pressure system with clockwise winds in the Southern hemisphere
d)    Low pressure system with clockwise winds in the Southern hemisphere



4).One of the warm currents in the Indian ocean is the _______.
a)    Humboldt Current   
b)    Agulhas Current
c)    Curoshio Current
d)    Labrador Current



5).Farrel’s Law is concerned with the _________.
a)    Velocity of winds   
b)    Intensity of waves
c)    Direction of winds
d)    None of these



6).The thickness of the troposphere increase in _______.
a)    Antumn
b)    Spring
c)    winter
d)    summer



7).In which of the following areas is salinity likely to be the highest
a)    North Atlantic   
b)    Red Sea
c)    North Pacific
d)    Indian Ocean



8).Fall in air temperature with increasing elevation is known as ________.
a)    Thermal reduction
b)    Lapse rate
c)    Thermal anomaly
d)    Temperature fall



9).Amount of water vapour in a given volume of air is known as _________.
a)    Specific humidity
b)    Relative humidity
c)    Absolute humidity    
d)    Mixing ratio



10).The name given to winds blowing from subtropical high pressure regions, to the equator_________.
a)    Doldrums
b)    Westerlies
c)    Tropical easterlies
d)    High latitude easterlies



Answers:                                 
1). c)   2). c)   3). a)   4). b)   5). c)   6). d)   7). b)   8). b)   9). c)   10). c)


People also Visited: