List of Important GK Questions from Indian History for SSC CGL Exam Set-15

List of Important GK Questions from Indian History for SSC CGL Exam
List of Important GK Questions from Indian History for SSC CGL Exam Set-15:
The List of Important GK questions from Indian History were given here, Candidates those who are preparing for the SSC CGL Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).Which of the following statements is not correct?
a)    Hinayana looked upon Buddha as human being
b)    Hinayana put before individual the goal of ‘Arhat’ to achieve Nirvan
c)    Hinayana worshipped Buddha’s idols
d)    Hinayana did not believe in Bodhisatva



2).Which city was not visited by Buddha?
a)    Rajgraha
b)    Madura
c)    Sharvasti    
d)    Vaishali   



3).Gautam Buddha gave up his fast by taking food from_______.
a)    Supriya   
b)    Sujata
c)    Sumitra
d)    Sangita



4).What is the correct meaning of “Pratyeka Buddha”?
a)    Everybody can achieve Buddhasatva   
b)    Everybody can approach Buddha
c)    One who has obtained a ‘Bodhi’ but is neither a teacher nor disciple
d)    Every Bodhisatva is a Buddha



5).The peepal tree under which Gautam received ‘Buddhatva’ was cut by the order of which king?
a)    Mihirkula   
b)    Toraman
c)    Pushyamitra sunga
d)    Shashhanka



6).Which of the following sects belonged to Mahayan?
a)    Madhayamik
b)    Vibhashik
c)    Vajrayan
d)    Sautrantik



7).Gautam Buddha gave his first sermon at _________.
a)    Gaya   
b)    Saranath
c)    Rajgriha
d)    Pataliputra



8).Ten sheels prescribed by Gautam Buddha did not include __________.
a)    Satya
b)    Ahimsa
c)    Self study
d)    Asteya



9).Who were the contemporaries of Gautam Buddha?
a)    Prasenjit
b)    Alar-kalama
c)    Kaundinya   
d)    All the three



10).Buddha spent greater time at which place?
a)    Rajgriha
b)    Sharavasti
c)    Vaishali
d)    Kapilavasu



Answers:                                 
1). c)   2). b)   3). b)   4). c)   5). d)   6). a)   7). b)   8). c)   9). d)   10). b)

People Also Visited: