List of Important General Awareness Questions for SSC CGL Exam 2015 Set-15

List of Important General Awareness Questions for SSC CGL Exam 2015
List of Important General Awareness Questions for SSC CGL Exam 2015 Set-15:
The List of Important General Awareness Questions for SSC CGL Exam is given, below. These questions cover the topics like, Indian History and Culture, Economy, Geography, Indian Polity. Candidates those who are preparing for the examination can use this.

1)    The President of India appoints the Prime Minister of India and the other Union Cabinet Ministers are appointed by the President on the advice of the Prime Minister under which article of the Constitution?
a)    Article 52
b)    Article 73
c)    Article 75
d)    Article 76



2).Which of the following chemicals is used for cloud seeding?
a)    Liquid propane
b)    Potassium iodide
c)    Silver iodide
d)    Any of the above



3).Which of the following states has a bicameral legislature?
a)    Jammu and Kashmir
b)    Himachal Pradesh
c)    Assam
d)    Gujarat



4).India’s gross domestic product (GDP) grew at what per cent for the full year 2014-15 based on a new methodology of calculating GDP, with 2011-12 as the base year?
a)    5.1 per cent
b)    7.5 per cent
c)    6.9 per cent
d)    7.3 per cent



5).As per a recent report, cancer has emerged as the second-leading cause of death globally. Which of the following is the leading cause of death globally?
a)    Malaria
b)    Cardiovascular diseases
c)    AIDS
d)    Tuberculosis



6).Who was the first Muslim president of a session of the Indian National Congress?
a)    MA Ansari
b)    Abdul Kalam Azad
c)    Hakim Ajmal Khan
d)    Syed Badruddin Tyabji


7).Which of the following phenomenon is related to the Earth’s magnetic field reversal?
a)    Brunhes-Matuyama reversal
b)    Aurora Australis
c)    Aurora Borealis
d)    Green Flashes



8).Which of the following Vedas is associated with magical charms and spell?
a)    Samveda
b)    Atharvaveda
c)    Yajurveda
d)    Rigveda



9).Which of the following is NOT a work of Kalidas?
a)    Vikramorvasiyam
b)    Kumarasambhava
c)    Mudrarakshasha
d)    Raguvamsa



10).Match the following sites and the persons associated with their discoveries and answer the question on the basis of the codes provided below:
1. Harappa          a. A Gosh
2. Mohanjo-daro b.Dayaram Sahni
3. Lothal               c.RD Banerjee
4. Kalibangan       d.SR Rao
1        2     3     4
A)   b      d     c    a
B)   d      c     b    a
C)   b      c     d    a
D)   a      d     c    b



Answers:                                 
1). c)   2). d)   3). a)   4). d)   5). b)   6). d)   7). a)   8). b)   9). c)   10). c)

People Also Visited: