Important GK Questions from Science (Physics) for SSC/FCI Exam Set-20

Important GK Questions from Science (Physics) for SSC/FCI Exam
Important GK Questions from Science (Physics) for SSC/FCI Exam Set-20:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC CHSL/FCI Exam can use this material.

1).The most basic of all test instruments is the___________.
a)    Multimeter
b)    Ohm meter
c)    Cathode ray oscilloscope
d)    Galvanometer



2).The angle of inclination of north magnetic pole is ________.
a)    0o
b)    90o
c)    45o    
d)    180o  



3).Which among the following are electro-magnetic waves?
a)    X-rays    
b)    Beta rays
c)    Audible rays
d)    Alpha rays



4).When green and red colours are mixed the colour of this mixture will be ________.
a)    Yellow    
b)    Peacock
c)    Violet
d)    Black



5).Which among the following metal is ductile?
a)    Gold   
b)    Silver
c)    Tungsten
d)    Copper



6).The velocity of light in diamond, glass and water decreases in the following order ________.
a)    Water > Glass > Diamond
b)    Diamond > Glass > Water
c)    Diamond > Water > Glass
d)    Water > Diamond > Glass



7).Which among the following is a complementary colour?
a)    Blue   
b)    Yellow
c)    Magenta
d)    Yellow and Magenta



8).An air bubble in water acts as which among the following ___________.
a)    Objective lens
b)    Plane mirror
c)    Convex lens
d)    prism



9).The speed of light in air is maximum for __________.
a)    Red
b)    Violet
c)    Blue    
d)    Equal for all the colours



10).Which among the following quantity is not represented by a correct unit.
a)    Stress / Strain – newton/m2
b)    Surface tension – newton/m
c)    Energy – kg – m/s2
d)    Pressure – newton/m2



Answers:                         
1). d) 2). b) 3). a) 4). a) 5). a) 6). a) 7). d) 8). c) 9). d) 10). c)

People also Visited: