Important GK Questions from Science (Physics) for SSC CGL Exam Set-18

Important GK Questions from Science (Physics) for SSC CGL Exam
Important GK Questions from Science (Physics) for SSC CGL Exam Set-18:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).If the speed of a moving object is doubled then-
a)    Its acceleration will become two times
b)    Its weight will be doubled
c)    Its kinetic energy will be doubled
d)    Its kinetic energy will become four times



2).Hydroelectricity is produced by which energy of water?
a)    Thermal Energy
b)    Potential energy
c)    Kinetic energy    
d)    Both (b) and (c)  



3).If the temperature of a gas is decreased below its condensation point, then_______.
a)    The kinetic energy of its molecules decreases    
b)    Attraction between its molecules increases
c)    Gas transforms into liquid
d)    All the above



4).The energy transformation that takes place in dynamo is _______.
a)    Mechanical energy to electrical energy   
b)    Thermal energy to electrical energy
c)    Potential energy to kinetic energy
d)    None of these



5).Water boils when ________.
a)    Its vapour pressure is 1 gm/cm2  
b)    Its vapour pressure is equal to 76cm of mercury
c)    Its vapour pressure becomes equal to the atmospheric pressure
d)    When its temperature becomes 100oC



6).The light having wave length higher than that of red light is called _________.
a)    Ultraviolet
b)    Infrared
c)    Visible light
d)    None of these



7).The instrument which converts thermal energy into mechanical energy is called ________.
a)    Thermostat  
b)    Dynamo
c)    Space system
d)    Thermal Engine



8).Maximum elasticity is in _________.
a)    Steel
b)    Rubber
c)    Silver
d)    Glass



9).If water in a vessel at room temperature is stirred by a heavy stirrer then its temperature __________.
a)    Will increase
b)    Will increase
c)    Remain constant   
d)    Temperature of water will first decrease and then increase



10).An iron needle skins in water but a ship floats on it. This is based on which principle?
a)    Pascal’s law
b)    Archimedes principle
c)    Kepler’s law
d)    Gravitational law



Answers:                         
1). d) 2). d) 3). d) 4). a) 5). c) 6). b) 7). d) 8). b) 9). a) 10). b)

People Also Visited: