Important GK Questions from Science (Chemistry) for SSC/FCI Exam Set 16

Important GK Questions from Science (Chemistry) for SSC/FCI Exam
Important GK Questions from Science (Chemistry) for SSC/FCI Exam Set 16:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC/FCI Exam can use this material.

1).The special property of carbon is___________.
a)    reducing
b)    oxidising
c)    catenation
d)    combustion



2).The arrangement of atoms in diamond is ___________.
a)    hexagonal
b)    Tetrahedral
c)    Octahedral
d)    Square planar  



3).In graphite each carbon atom is bonded with­­­­________carbon atoms.
a)    4   
b)    5
c)    6
d)    3



4).The allotropic forms of carbon__________.
a)    coal   
b)    graphite
c)    diamond
d)    all the three



5).A good conductor among the allotropes of carbon is_________.
a)    coal
b)    graphite
c)    diamond
d)    lignite



6).Each lattice of graphite is associated with ________.
a)    ionic  bond
b)    electrostatic force
c)    covalent bond
d)    vanderwaal’s force



7).compounds having the same molecular formula but different structural formula for ________.
a)    isotopes  
b)    isobars
c)    isotones
d)    isomers



8).Alcohol exhibits functional isomerism with __________.
a)    Aldehydes
b)    Ketones
c)    Ethers
d)    Alkanes



9).Organic compounds possess low boiling and melting points due to _________.
a)    Ionic nature
b)    Covalent nature
c)    Non polar nature     
d)    Polar nature



10).On reducing ethylene with H₂ / Ni, forms___________.
a)    ethyne
b)    ethane
c)    ethylene glycol
d)    ethylidine chloride



Answers:                         
1).c)  2).b)  3).d)  4).d)  5). b) 6).d)  7).d)  8).c)  9).b)  10).b)

People also Visited: