Important GK Questions from Science (Chemistry) for SSC CGL Exam Set 14

Important GK Questions from Science (Chemistry) for SSC CGL Exam
Important GK Questions from Science (Chemistry) for SSC CGL Exam Set 14:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC CGL Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).Cryolite is the combined ore of _________.
a)    Aluminium and copper
b)    Aluminium and sodium
c)    Aluminium and lead
d)    Aluminium and zinc



2).When bauxite is fused with caustic soda, it forms _________.
a)    Alumina
b)    Sodium meta aluminate
c)    Cryolite   
d)    Corundum  



3).The chief ore of copper is _________.
a)    Copper pyrite    
b)    Cryolite
c)    Haematite
d)    Magnetite



4).Copper pyrite is purified by _________.
a)    Gravity separation    
b)    Forth floatation
c)    Electromagnetic separation
d)    Oxidation



5).During roasting of copper pyrite, __________ is formed.
a)    Cu2S  
b)    FeSO4
c)    CuSO4
d)    SO3



6).Matte is _______.
a)    Cu2S
b)    FeS
c)    Cu2S + FeS
d)    CuFeS2



7).Number of groups in modern periodic tablet is _________.
a)    7   
b)    17
c)    18
d)    8



8).An amalgam is an alloy of metal with _________.
a)    Carbon
b)    Mercury
c)    Hydrogen
d)    Gold



9).Any metal mixed with mercury is called amalgam. The amalgam used for dental filling is _________.
a)    Ag-Sn amalgam
b)    Cu-Sn amalgam
c)    Either A or B   
d)    None of these



10).Metals presents in brass are __________.
a)    Zn, Cu
b)    Cu, Fe
c)    Fe, Al
d)    Al, Cu



Answers:                         
1). b) 2). b) 3). a) 4). b) 5). a) 6). c) 7). c) 8). b) 9). a) 10). a)

People Also Visited: