Important GK Questions from Science (Biology) for SSC CGL Exam Set-14

Important GK Questions from Science (Biology) for SSC CGL
Important GK Questions from Science (Biology) for SSC CGL Exam Set-14:

The List of Important GK questions from general science biology were given here, Candidates those who are preparing for the SSC CGL Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.


1).Closure of stagnant pools of water and covering ditches prevents us from ______.
a)    Cold
b)    Malaria
c)    Plague
d)    Tetanus

2).The Parasite Plasmodium multiply within the body of mosquitoes to from _______.
a)    Spore
b)    Cell
c)    Sporozoite   
d)    Gamete  

3)._________ is a poisonous substance produced by sporozoites in the RBC of man during the life cycle of malarial parasite.
a)    Haem   
b)    Haemoglobin
c)    Haemozoin
d)    Globin

4).Symptoms of malaria, Pick out from the group.
a)    High fever   
b)    Chill and high fever
c)    Chill and high fever recurring three to four days
d)    Chill and high fever recurring two to four days
5). Sir. Ronald Ross was awarded the Nobel Prize for his work on malaria in ________.
a)    1905
b)    1902
c)    1903
d)    1906

6).Sir. Ronald Ross studied about malaria between ________.
a)    1882 and 1899  
b)    1882 and 1879
c)    1882 and 1869
d)    1884 and 1864

7).The presence of malarial parasite in the female Anopheles mosquito was discovered by __________.
a)    Louis Pasteur
b)    Sir Ronald Ross
c)    Sir Issac Newton
d)    Sir CV Raman

8). __________ act as a mechanical carrier to spread Amoebiasis.
a)    Mosquito  
b)    Dragonfly
c)    Cockroach
d)    House flies

9).One of the following is not, the symptom of Amoebiasis, Find out.
a)    Fever
b)    Stools with excess mucous and blood clot
c)    Constipation
d)    Loss of body weight


10).Amoebiasis can be prevented by __________.
a)    Good sanitary facilities
b)    Incineration
c)    BCG vaccine
d)    Poor ventilation

Answers:                         
1). b) 2). c) 3). c) 4). c) 5). b) 6). a) 7). b) 8). d) 9). d) 10). a)

People Also Visited: