Important GK Questions from Indian Constitution and Polity SSC CHSL/FCI Exam Set-23

Indian Constitution and Polity
Important GK Questions from Indian Constitution and Polity SSC CHSL/FCI Exam Set-23:
The List of Important General Awareness Questions from Indian Constitution and Polity is given here below. Candidates those who are preparing for SSC CHSL/FCI Exams can use this.

1).The Constituent Assembly took decision on various provisions of the Constitution
a)    By a majority vote
b)    By a two – third majority
c)    By consensus
d)    Unanimously



2).Having an elected President as the head of the Parliamentary system is a feature that India’s Constitution borrowed from
a)    Ireland
b)    USA
c)    Canada   
d)    No where   



3).Which one of the following Lok Sabha was dissolved before the expiry of its normal term and mid-term elections ordered?
a)    First
b)    Third
c)    Fourth
d)    Seventh



4).The detailed provisions regarding acquisition and determination of Indian citizenship are contained on ___________.
a)    Part II of Constitution    
b)    Part VII of the Constitution
c)    Citizenship Act, 1955
d)    Part IV of the Constitution



5).The Office of the Comptroller and Auditor General of India was created ___________.
a)    Through a Cabinet Resolution   
b)    By the Constitution
c)    Through an Act of the Parliament
d)    None of the above



6).Preventive dentention restricts
a)    Right to freedom
b)    Right to Constitutional remedies
c)    Cultural and educational rights
d)    All the above



7).Which of the following articles specifically guarantees freedom of the Press?
a)    16   
b)    19
c)    22
d)    19(1)(a)



8).Which of the following Chief Justices of India has acted as President of India?
a)    M.Hidayatullah
b)    M. A. Beg
c)    P. B. Gajendragadkar
d)    None of these



9).Which part of the constitution contains provision for Panchayats?
a)    Part VI
b)    Part VII
c)    Part IX    
d)    Part X



10).Conditions for becoming an Indian citizen do NOT include:
a)    Domicile in India    
b)    Applying for registration as a citizen
c)    Acquiring property in India
d)    Descent



Answers:                         
1). c) 2). a) 3). c) 4). c) 5). b) 6). a) 7). d) 8). a) 9). c) 10). c)

People Also Visited:
Click Here to Follow US on Facebook

Leave your comments below