Important GK Questions from Indian Constitution and Polity SSC CGL Exam Set-19

Indian Constitution and Polity
Important GK Questions from Indian Constitution and Polity SSC CGL Exam Set-19:
The List of Important General Awareness Questions from Indian Constitution and Polity is given here below. Candidates those who are preparing for SSC Exams can use this.

1).Judicial activism is related to
a)    Committed Judiciary
b)    Public interest litigation
c)    Judicial Review
d)    Judicial Independence



2).Which one of the following Fundamental Rights mentioned in the Indian Constitution is available to Indian citizens only?
a)    Protection from discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth
b)    Right against exploitation
c)    Equality before law
d)    Freedom of religion



3).The Constitution makes allocation of seats among different States in _________.
a)    Lok Sabha
b)    Both Lok Sabha and Rajya Sabha
c)    Rajya Sabha
d)    Constitution is silent on this issue



4).Adhoc judges are appointed in Supreme Court of India if _______.
a)    There is no quorum of judges available to hold or continue any session of the court
b)    Some judges go on long leave
c)    There is abnormal increase in the number of case pending in the court
d)    No one is available for permanent appointment



5).In which one of the following cases did Supreme Court of India include ‘Right to Education’ in the Right to Life?
a)    U.P.State Vs. Abdul Smad,1962
b)    Frank Anthony Public School Employees Association Vs. Indian Union,1986
c)    Mohini Jain Vs. Karnataka State,1992
d)    Ramanuj Vs. Tamilnadu State ,1961



6).Article 21 of the Constitution is violated if there is ______.
a)    Inordinate delay by the State in bringing an accused to trail
b)    Imprisonment of a declared insane
c)    Impounding of a citizen’s passport for an indefinite period of time
d)    All the above



7).The maximum number of unstarted questions for a day in the Lok Sabha has been fixed at 230.What is the number in the Rajya Sabha?
a)    230
b)    250
c)    260
d)    No limit



8).In which part/parts of the Indian Constitution, has economic justice been declared as the goal of the Constitution
a)    Preamble and Fundamental Rights
b)    Preamble and Directive Principles
c)    Fundamental Rights and Directive principles
d)    Preamble, Fundamental Rights and Directive Principles



9).What is the minimum strength of the Legislative Assemblies of India prescribed by the Constitution?
a)    40
b)    50
c)    60
d)    80



10).Which of the following committees recommended the inclusion of Fundamental Duties in the Constitution?
a)    Barua Committee
b)    Ramasamy Committee
c)    Sikri Committee
d)    Swaran Singh Committee



Answers:                                 
1). b)   2). a)   3). b)   4). a)   5). c)   6). d)   7). d)   8). b)   9). c)   10). d)

People Also Visited: