Important GK Questions from Indian History for SSC CGL Exam Set-16

Important GK Questions from Indian History for SSC CGL Exam
Important GK Questions from Indian History for SSC CGL Exam Set-16:
The List of Important GK questions from Indian History were given here, Candidates those who are preparing for the SSC CGL Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.


1).Which of the following work does not belong to Mahayan?
a)    Mahavastu
b)    Lalit-vistar
c)    Mahayan sutra
d)    Abhidhamma Kosha

2).Which concepts belong to Hinayan?
a)    Rupakaya - Dharmakaya
b)    Rupakaya - Nimankaya
c)    Rupakaya - Sambhagkaya   
d)    Dharmakaya - Nirvankaya  

3).Bhuddhism did not believe in _______.
a)    Soul   
b)    Rebirth
c)    Karma-Phal
d)    Nirvana

4).Which city was not visited by Bhudda?
a)    Rajgraha    
b)    Madura
c)    Shravasti
d)    Vaishali

5).Which factor did not contribute to rapid rise of Buddhism?
a)    Wider social appeal  
b)    Simplicity of teaching
c)    Patronage of kings
d)    Use of force

6).According to Gautam Bhudda what is correct approach to Vedas?
a)    Vedas are divine words
b)    Vedas are only source of  knowledge
c)    The word of Vedas are final
d)    No significance be attached to Vedas

7).The early Buddhist literature is written in ______.
a)     Pali language
b)    Prakrit Language
c)    Sanskrit language
d)    None of the above

8).Deegh Nikay deals with _______.
a)    Dialogues of Gautam Buddha
b)    Rules and Regulations of Buddhism
c)    Life story of Gautam Buddha
d)    Lives of bodhi Satvas

9).Who among the following Mauryan kings is said to have conquered ‘the land between the two seas’?
a)    Chandragupta Maurya
b)    Bindusara
c)    Ashoka   
d)    Brihadratha

10).The most famous learning centre during the Maruyan period was ________.
a)    Ujjain
b)    Taxila
c)    Nakanda
d)    Vikramsila

Answers:                         
1). d) 2). a) 3). a) 4). b) 5). d) 6). d) 7). a) 8). a) 9). b) 10). b)

People Also Visited: