Important GK Questions from Indian Constitution and Polity SSC CGL Exam Set-21

Indian Constitution and Polity
Important GK Questions from Indian Constitution and Polity SSC CGL Exam Set-21:
The List of Important General Awareness Questions from Indian Constitution and Polity is given here below. Candidates those who are preparing for SSC Exams can use this.

1).Which of the following States has equal seats in the House of the People?
a)    Punjab and Assam
b)    Madhya Pradesh and Tamilnadu
c)    Gujarat and Rajasthan
d)    Andhra Pradesh and West Bengal



2).An amendment to the Constitution of India can be declared unconstitutional by the Supreme Court if it.
a)    Can take away any Fundamental Right
b)    Violates the basic structure of the Constitution
c)    Replaces the parliamentary system with presidential one
d)    All the above



3).The term social justice has enabled the Supreme Court of India to uphold Legislation
a)    To remove economic inequalities
b)    To provide a decent standard of living to the working people
c)    To protect the interests of weaker sections of society
d)    All the above



4).Which one of the following writs will be issued by the court in case of illegal detention?
a)    Habeas Corpus
b)    Mandamus
c)    Prohibition
d)    QuoWarranto



5).In India, the right against exploitation implies
a)    Prohibition of traffic in human beings and forced labour
b)    Prohibition of harmful employment of children in factories
c)    Both the above
d)    None of the above



6).The Council of Ministers is to aid and advice the President, but
a)    The President is not bound by the advice
b)    The President may take his own decisions
c)    The President may not seek the advice of the Council of Ministers
d)    The President may send back the advice for reconsideration



7).The Comptroller and Auditor General of India has been considered as
a)    Friend, philosopher and guide of all Parliamentary Committees
b)    Friend, philosopher and guide of Public Accounts Committee
c)    Friend, philosopher and guide of the Council of Ministers
d)    Friend, philosopher and guide of Bureaucracy



8).Which of the following is NOT a Fundamental Duty under the Constitution?
a)    Protection of public property and abjuring violence
b)    To uphold and protect the sovereignty, unity and integrity of India
c)    To promote social justice
d)    To abide and respect the Constitution



9).Who among the following makes appointments to All India Services?
a)    The President of India
b)    Parliament
c)    The Council of Ministers
d)    The U.P.S.C



10).Which of the following are the functions of the Supreme Court of India?
1) Protection of Fundamental Rights of citizens
2) Judicial Review
3) Grant of clemency to condemned prisoners
4) Deciding disputes between the States
Select the correct answer from the code given below:
a)    1,2 and 3
b)    1 and 3
c)    1,2 and 4
d)    3 and 4



Answers:                         
1). d) 2). b) 3). d) 4). a) 5). c) 6). d) 7). b) 8). c) 9). a) 10). c)

People Also Visited: