Important GK Questions from Indian Constitution and Polity SSC CGL Exam Set-20

Indian Constitution and Polity
Important GK Questions from Indian Constitution and Polity SSC CGL Exam Set-20:
The List of Important General Awareness Questions from Indian Constitution and Polity is given here below. Candidates those who are preparing for SSC Exams can use this.

1).Which of the following types of equalities have been attempted at the Constitution makers through Articles 17 and 18?
a)    Economic equality
b)    Social equality
c)    Political equality
d)    Religious equality

2).The impeachment of the Indian President is a _________.
a)    Judicial procedure
b)    Quasi-Judicial procedure
c)    Legal procedure    
d)    Quasi-legal procedure   

3).A member of the Union Public Service Commission holds office for a term of  ________.
a)    5 years    
b)    6 years
c)    6 years or until he attains the age of 62 years, whichever is earlier
d)    6 years or until he attains the age of 65 years, whichever is earlier

4).Which one of the following is an extra-constitutional body?
a)    Language Commission    
b)    Planning Commission
c)    Election Commission
d)    Finance Commission

5).In the last few decades, Indian States have asked for more powers in ________.
a)    Legislative sector  
b)    Administrative sector
c)    Financial Sector
d)    Executive Sector

6).The Speaker of the Lok Sabha is the ex-officio chairman of which of the following parliamentary committees?
a)    The committee of Privileges
b)    The Rules committee
c)    The committee on Public Undertakings
d)    The Committee on Private members Bills and Resolutions

7).Who can remove a fudge of a High Court?
a)    President on his own   
b)    Governor on the advice of the Chief Minister
c)    The President on the advice of the Chief Justice of India
d)    The President on the resolution of Parliament passed by special majority

8).In which of the following Committees, are members from both the Houses of Parliament represented?
a)    The Estimates Committee
b)    The Public Accounts Committee
c)    The Committee on Government Assurance
d)    The Business Advisory Committee


9).The Panchayati Raj is based on the Principle of _______.
a)    Decentralization
b)    Deconcentration
c)    Democratic Centralism    
d)    Democratic Decentralisation

10).Which one of the following is NOT an attribute of Local Self Hovernment?
a)    Statutory Status
b)    General Purpose
c)    Power to Raise Finances
d)    Sovereignty

Answers:                         
1). b) 2). b) 3). d) 4). b) 5). c) 6). b) 7). d) 8). b) 9). d) 10). d)

People Also Visited: