Important GK Questions from Geography for SSC CGL Exam

Geography - GK Quiz
Important GK Questions from Geography for SSC CGL Exam Set-18:
The List of Important GK questions from Geography were given here, Candidates those who are preparing for the SSC CGL Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).What is fog?
a)    An altocumulus cloud
b)    A cumulonimbus cloud
c)    A low stratus cloud
d)    A cirro stratus cloud



2).The stratosphere is said to be ideal for flying jet aircraft. This is because
a)    This layer is out of the firing range of anti-aircraft guns.
b)    This layer is rich in ozone which reduces fuel consumption
c)    Of the absence of clouds and other weather phenomena    
d)    The temperature is constant and ideal for aircraft engine efficiency  



3).The famous Tuscarora Deep located
a)    Near the Australian coast    
b)    Off Japan
c)    Off Lakshadeep
d)    Near U.S.A



4).Blizzards are characteristic of _______ region.
a)    Temperature    
b)    Tropical
c)    Antarctic
d)    Equatorial



5).Dew is caused when
a)    Humid air condenses on cool surface  
b)    The air is colder than the earth’s surface
c)    The sky is overcast at night
d)    The wind is too dry to cause rainfall



6).The velocity of wind is governed by
a)    Pressure gradient
b)    Temperature
c)    Farrel’s law
d)    Rotation of earth



7).Stated in terms of grams of water vapour per kilogram of moist air is
a)    Vapour pressure   
b)    Absolute humidity
c)    Relative humidity
d)    Specific humidity



8).The earth’s rotation does not cause
a)    A deflection of ocean currents
b)    Difference in time between two meridians
c)    Phases of the moon
d)    Tides



9).’Jim Corbett National Park’ is situated in the Valley of the river
a)    Ramganaga
b)    Ghagra
c)    Sarayu    
d)    Tapti



10).Which of the following is a hot wind ?
a)    Mistral
b)    Pampero
c)    Buran
d)    Zonda



Answers:                         
1). c) 2). c) 3). b) 4). c) 5). a) 6). a) 7). d) 8). b) 9). a) 10). d)


People also Visited:

Click Here to Follow US on Facebook

Leave your comments below