Important GK Questions from Economics & Commerce for SSC CGL Exam Set-16

Important GK Questions from Economics & Commerce for SSC Exam
Important GK Questions from Economics & Commerce for SSC Exam Set-16:
The List of Important GK questions from Economic and Commerce were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials

1).When was the first economic census covering non-agricultural sector taken in India?
a)    1980
b)    1977
c)    1951
d)    1961

2).Every bank has to keep certain minimum cash balance with RBI is called ________.
a)    Variable Reserve Ratio
b)    Cash Reserve Ratio
c)    Cash Discount Ratio   
d)    Trade Discount Ratio  

3).Which of the following taxes is NOT shared by the Central Government with the States?
a)    Union excise duties
b)    Customs Duty    
c)    Income tax
d)    Estate duty

4)._________ is NOT a Central Government Tax.
a)    Income Tax   
b)    Customs Duty
c)    Land Revenue
d)    Corporation tax

5).Which of the following is a direct tax?
a)      Entertainment tax
b)    Estate duty
c)    Excise duty
d)    Sales tax

6).__________ is an indirect tax
a)    Customs duty
b)    Corporation tax
c)    Wealth tax
d)    Gift tax

7).FERA is ______ Exchange regulation Act.
a)    Foreign   
b)    Forests
c)    Fiscal
d)    Finance

8).General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) came into existence in _________.
a)    1952
b)    1942
c)    1947
d)    1958

9).Which of the following is / are direct Tax?
a)    Corporation tax
b)    Income Tax
c)    Wealth Tax
d)    All of the above

10).Which of the following is / are Indirect taxes?
a)    Customs Duty
b)    Excise duty
c)    Corporation tax
d)    Both (a) and (b)

Answers:                                 
1). b)   2). b)   3). b)   4). c)   5). b)   6). a)   7). a)   8). c)   9). d)   10). d)

People Also Visited: