Important GK Question from Economics and Commerce for SSC CHSL/FCI Exam Set-19

Important GK Question from Economics and Commerce for SSC CHSL/FCI Exam
Important GK Question from Economics and Commerce for SSC CHSL/FCI Exam Set-19:
List of Important GK questions from Economics and Commerce for SSC exam were given here. Candidates those who are all preparing for SSC CHSL, FCI Exam and all other competitive exams can use this material.

1).The major finance for small scale industries is_______.
a)    Shares and debentures
b)    Bank loans
c)    Public deposits
d)    Foreign aid



2) .In the union budget 2013-14, Rs.1,000 crores has been allocated for funding women empowerment and safety the name of the fund is called_______.
a)    Abhaya fund
b)    Nirbhaya fund   
c)    Sowbagya fund
d)    Sumangali fund



3).IDBI is a___________.
a)    Bank   
b)    Bureau
c)    Board
d)    Corporation



4).IFCI is the name of a__________.
a)    Fertilizer company   
b)    Federation of commerce and industry
c)    Financial institution
d)    Both (A) and (C)



5).The new name for IRCI is_________.
a)    IDBI  
b)    IRBI
c)    ICICI
d)    IFCI



6).Fiscal policy is connected with_____________.
a)    Exports and imports
b)    Public revenue and expenditure
c)    Issue of currency
d)    Population control



7).In India, present trend of rapid urbanization is due to_______.
a)    Influence of cinema and electronic media
b)    Breakup of joint family system
c)    Abolition of zamindari system
d)    Lack of employment opportunities in rural areas



8).What is the minimum permissible age for employment in any factory or mine?
a)    Twelve years
b)    Fourteen years
c)    Sixteen years  
d)    Eighteen years



9).Credit creation increases
a)    Real national income
b)    Supply of money
c)     Real wealth of the community  
d)    Purchasing power of the currency



10).The philosophy of Laissez-faire is associated with_______.
a)    Welfare state
b)    Socialist state
c)    Gandhian state
d)    Industrial state



Answers:                         
1). b) 2). b) 3). a) 4). b) 5). b) 6). b) 7). d) 8). d) 9). d) 10). d)


People also Visited: