English Questions and Answer for SSC/FCI Exam Set-11

English Questions and Answer for SSC/FCI Exam
English Questions and Answer for SSC/FCI Exam Set-11:
The list of English Indirect/Direct Speech questions and answer for FCI, SSC CHSL and SSC CGL Mains Exams were given here, Candidates those who are all preparing for the examination can use this practice questions.

            Directions (1-10): In the following questions, a sentence has been given in Direct/Indirect Speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech.

1).He says, “I am going to the market now.”
a)    He says that he is going to the market now.
b)    He said that he was going to the market then.
c)    He says that he was going to the market then.
d)    He said that he was going to the market now.



2).Tom said that he had had a strange experience the day before.
a)    Tom said,” I have a strange experience.
b)    Tom said,” I have had a strange experience yesterday.”
c)    Tom said,” I had a strange experience yesterday.”
d)    Tom said,” I had had a strange experience yesterday.”



3).The author said, “it took me three years to finish the novel.”
a)    The author said that it took him three years to finish the novel.
b)    The author said that it had taken me three years to finish the novel.
c)    The author said that it would take him three years to finish the novel.
d)    The author said that it had taken him three years to finish the novel.



4).”I’m sorry I’m unable to repay the loan in time, “said the customer.
a)    The customer regrets that he was unable to repay the loan in time.
b)    The customer regretted that he is unable to repay the loan in time.
c)    The customer regretted that he was unable to repay the loan in time.
d)    The customer said that he could be unable to repay the loan in time.



5).”You’d better leave the dog alone, ‘the man
a)    The man said to me to leave the dog alone.
b)    The man told me to better leave the dog alone.
c)    The man warned me to leave the dog alone.
d)    The man said I should leave the dog alone.



6).Pooja said, “Ridhi, do you want another cake?”
a)    Pooja asked Ridhi do you want another cake.
b)    Pooja asked Ridhi if she wanted another cake.
c)    Pooja said to Ridhi do you wanted another cake.
d)    Pooja said If you Ridhi wanted another cake.



7).They said, “The boy will soon be found and we will bring him.”
a)    They said that boy would be found and brought.
b)    They said that the boy would soon be found, and that they would bring him.
c)    They informed him that the boy would soon be found, and they ought to bring him.
d)    They told that the boy will be found soon and they will bring him.



8).”Stop talking children, “said the teacher.
a)    The teacher ordered the children to stop talking.
b)    The teacher asks the children to stop talking
c)    The teacher told to the children to stop talking
d)    The teacher said  the children to stop talking



9).The teacher said that the Earth moves round the Sun.
a)    The teacher stated:”The Earth has been moving round the sun.”
b)    The teacher stated, “The Earth is  moving round the sun.”
c)    The teacher said, “The Earth will move round the sun.”
d)    The teacher said, “The Earth moves round the sun.



10).The lady said that they had been witnessing the programme.
a)    The lady said,” We were witnessing the programme.”
b)    The lady says,” We are witnessing the programme.”
c)    The lady said,” We witnessed the programme.”
d)    The lady says,” We had witnessed the programme.”




Answers:                         
1). a) 2). b) 3). d) 4). c) 5). c) 6). b) 7). b) 8). a) 9). d) 10). a)

 People Also Visited: