Practice Aptitude Questions for SSC CGL Exam (with solution) Set-5

Practice Aptitude Questions for SSC CGL Exam (with solution)
Practice Aptitude Questions for SSC CGL Exam (with solution) Set-5:
The list of practice Aptitude Questions for SSC CGL Exam was given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.


1).If for an isosceles triangle the length of each equal side is ‘a’ units and then its area will be _______.
a)    a/4 √4b2-a2 square units
b)    a/2 √2a2-b2 square units
c)    b/4 √4a2-b2 square units
d)    b/2√a2-2b2 square units





2).The outer and inner diameter of a circular path be 728 metre and 700 metre respectively. The breadth of the path is _________.
a)    7 metre
b)    28 metre
c)    14 metre   
d)    20 metre   





3).A piece of wire when bent to form a circle will have a radius of 84 cm, if the wire is bent to form a square, the length of a side of the square is _____________.
a)    152 cm   
b)    132 cm
c)    168 cm
d)    225 cm





4).If radius of a circle is increased by 5%, then the increase in its area is ________.
a)    10.25%   
b)    10%
c)    5.75%
d)    5%





5).The area of the parallelogram whose length is 30cm, width is 20 cm and one diagonal is 40 cm is ___________.
a)    200 √15 cm2  
b)    100 √15 cm2
c)    300 √15 cm2
d)    150 √15 cm2





6).On increasing each side of a square by 50%, the ratio of the area of new square formed and the given square will be _________.
a)    9 : 5
b)    9 : 3.5
c)    9 : 7
d)    9 : 4





7).The area of a circle is 324 π square cm. The length of its longest chord (in cm.) is __________.
a)    36   
b)    28
c)    38
d)    32





8).The area of a rhombus is 256 square cm. and one of its diagonals is twice the other in length. Then length of its larger diagonal is _________.
a)    32 cm
b)    16 cm
c)    48 cm
d)    24 cm





9).if m =  √5+√5 + √5+ ........ and n = √5 - √5 - √5 -  …..  , then among the following the relation between m and n holds is ____________.
a)    m – n + 1 = 0
b)    m + n – 1 = 0
c)    m + n + 1 = 0   
d)    m – n – 1 = 0





10).if (3-5x)/2x + (3 – 5y)/2y + (3 – 5z)/2z = 0, the value of 2/x + 2/y + 2/z is _____.
a)    20
b)    5
c)    10
d)    5





Answers:                                 
1). c)   2). c)   3). b)   4). a)   5). d)   6). d)   7). a)   8). a)   9). d)   10). c)

People Also Visited: