List of Important GK Questions from Science (Physics) for Upcoming SSC Exam Set-12

List of Important GK Questions from Science (Physics) for Upcoming SSC Exam
List of Important GK Questions from Science (Physics) for Upcoming SSC Exam Set-12:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.


1).The Filament of electric bulb is made up of _________.
a)    Tungsten  
b)    Iron
c)    Nichrome
d)    Carbon



2).The depth of a pond appears to be less because of ________.
a)    Reflection  
b)    Refraction
c)    Diffraction   
d)    None of these  



3).Radioactivity was discovered by __________.
a)    Pierre and Marie Curie   
b)    Michael Faraday
c)    Henry Bequerel
d)    F. Jolio Curie and Irene Curie



4).The function of a fuse wire in a circuit is _________.
a)    Minimize the energy loss  
b)    Maintain the voltage constant
c)    Prevent the excessive flow of current
d)    Increase or decrease the current according to the requirement.



5).Einstein was awarded Nobel Prize for ____________.
a)    Theory of relativity   
b)    Discovery of Photo electric effect
c)    Explanation of photo electric effect on the basis of quantum theory
d)    Establishing mass-energy relation



6).An electric charge with a uniform velocity _________.
a)    Produces only electric field
b)    Produces only magnetic field
c)    Produces both electric and magnetic fields
d)    Neither produces electric field nor magnetic field



7).Space ship ‘Magalun’ was sent to __________.
a)    Mars   
b)    Jupiter
c)    Saturn
d)    Venus



8).Sparking of diamond is due to _________.
  I. High refractive index
  II. High density
  III. High transparency
  IV. Extreme hardness
Choose the correct answer from the given codes:
a)    I and II
b)    II and III
c)    III and IV
d)    IV and I



9).If at 18oC the force of wind and humidity are respectively 4 and 3 gm per cubic centimeter then relative humidity will be ____________.
a)    25 per cent    
b)    75 per cent
c)    50 per cent
d)    100 per cent



10).Atmosphere is divided into five layers, which are as follows __________.
  I. Stratosphere
  II. Trophosphere
  III. Lonosphere
  IV. Exosphere
Which of the following represents the correct order, while moving away from the earth’s surface?
a)    I, III, II, V, IV 
b)    II, I, III, IV, V
c)    II, I, V, III, IV
d)    III, II, I, V, IV



Answers:                                 
1). a)   2). b)   3). d)   4). c)   5). c)   6). c)   7). d)   8). a)   9). b)   10). c)

People Also Visited: