List of Important GK Questions from Science (Chemistry) for Upcoming SSC Exam Set 12

List of Important GK Questions from Science (Chemistry) for Upcoming SSC Exam
List of Important GK Questions from Science (Chemistry) for Upcoming SSC Exam Set 12:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).About [3-7%] of acid used for preserving food is ____________.
a)    Oxalic acid
b)    Lactic acid
c)    Acetic acid
d)    Carbonic acid



2).Basicity of an acid refers to ____________.
a)    Number of carbon atoms
b)    Number of replaceable hydrogen atoms in one molecule
c)    Number of hydrogen atoms present in one molecule    
d)    Number of oxygen atoms present in one molecule  



3).The atmosphere of the planet Venue is made of a thick layer of ___________.
a)    Sulphuric acid    
b)    Helium
c)    Hydrogen
d)    Oxygen



4).The pH of human blood is ____________.
a)    6.9   
b)    7.4
c)    4.8
d)    4.7



5).Tooth paste are generally ____________.
a)    Mildly acidic  
b)    alkaline
c)    neutral
d)    strongly acidic



6).The pH range of human sailiva is about __________.
a)    2.2 – 2.4
b)    4.1 – 5.5
c)    6.5 – 7.5
d)    3.4 – 4.3



7).The pH of neutral solutions is ____________.
a)    Equal to 7  
b)    > 7
c)    < 7
d)    Nearer to 14



8).The Hydrogen ion concentration in a solution is 0.001 M, then the pH is __________.
a)    103
b)    3
c)    -3
d)    1



9).In a solution id [ H+ ] is 1.0 x 10-9 then the solution is ___________.
a)    Basic
b)    Acidic
c)    Neutral   
d)    Strongly acidic



10).Metal + acid -----> Salt + ___________.
a)    Oxygen
b)    Water
c)    Carbon
d)    Hydrogen




Answers:
1). c)   2). b)   3). a)   4). b)   5). b)   6). c)   7). a)   8). b)   9). a)   10). d)

People Also Visited: