List of Important GK Questions from Science (Biology) for SSC CGL Exam Set-13

List of Important GK Questions from Science (Biology) for SSC CGL Exam
List of Important GK Questions from Science (Biology) for SSC CGL Exam Set-13:
The List of Important GK questions from general science biology were given here, Candidates those who are preparing for the SSC CGL Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).One of the following is transmitted through food and water contaminated with the germ. Find out.
a)    Tuberculosis
b)    Typhoid
c)    Malaria
d)    Cold



2).Persistent cough is a symptom of _________.
a)    Tuberculosis
b)    Typhoid
c)    Malaria   
d)    Polio  



3).BCG vaccine is an effective measure to prevent _________ disease.
a)    Typhoid    
b)    Tuberculosis
c)    Malaria
d)    Pneumonia



4).Mycobacterium tuberculosis is a __________.
a)    Comma shaped bacterium    
b)    Rod shaped bacterium
c)    Spherical shaped bacterium
d)    Spiral shaped bacterium



5).Lesions in the form of small nodules are called _________.
a)    Tubes   
b)    Cubes
c)    Tubercles
d)    Cells



6).Pick out the right option for incineration.
a)    Rubbing
b)    Cleaning
c)    Burning
d)    Washing



7).Salmonella typhi causes __________.
a)    Tuberculosis  
b)    Plague
c)    Typhoid
d)    Common cold



8).Spleen enlargement and red spot eruption on the abdomen is the characteristic symptom of ____________.
a)    Malaria
b)    Typhoid
c)    Cholera
d)    Dysentery



9).The vector of malaria is _________.
a)    Anopheles mosquito
b)    Female Anopheles mosquito
c)    Male Anopheles mosquito   
d)    House fly



10).Successive attacks of malaria result in the distension of spleen and ___________.
a)    Destruction of tissues
b)    Destruction of cells
c)    Destruction of liver tissues
d)    Destruction of brain



Answers:                                 
1). b)   2). a)   3). b)   4). b)   5). c)   6). c)   7). c)   8). b)   9). b)   10). c)

People Also Visited: