List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-18

Indian Constitution and Polity
List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-18:
The List of Important General Awareness Questions from Indian Constitution and Polity is given here below. Candidates those who are preparing for SSC Exams can use this.

1).Which among the following is set up by the Constitution of India?
a)    Planning Commission
b)    National Development Council
c)    Zonal Councils
d)    None of the above



2).The Indian Constitution does not clearly provide for the freedom of press but this freedom is implicit in Article
a)    19(1)a
b)    19(1)b
c)    19(1)c
d)    19(1d)



3).Who among the following can be removed by the same procedure?
            1. Judge of the Supreme Court      2. Comptroller and Auditor General of India
            3. Chairman of Union Public Service Commission
            4. Chairman of Finance Commission                   5. Chief Election Commissioner
Select the correct answer from the code given below:
a)    1 and 2
b)    2,3 and 4
c)    3,4 and 5
d)    1,2 and 5



4).Which one of the following is in the 7th Schedule of the Indian Constitution?
a)    List of Languages
b)    Subjects in the Union, State and Concurrent List
c)    List of Oaths and Affirmation
d)    Duties of the President and the Vice- President



5).Which statement is not correct regarding the 73rd amendment (Panchayati Raj)
a)    M.L.As. M.L.Cs and M.Ps. have been excluded from the membership of Panchayat bodies at all levels
b)    Provision has been made for a Finance Commission in every state
c)    One-third seats have been reserved for women at all levels
d)    The Panchayat bodies have been given a fixed term of five years



6).The main objective of the Fundamental Rights under Part III of the constitution is to
a)    Ensure independence of judiciary
b)    Ensure individual liberty
c)    Promote a socialistic pattern of society
d)    Ensure all these



7).Which of the following committees/commissions made recommendations about the Union-State Relations?
            1. Rajamannar Committee                          2. Sarkaria Commission
            3. Tarkunde Committee
Select the correct answer from the codes given below:
a)    1,2 and 3
b)    1 and 2
c)    2 and 3
d)    1 and 3



8).The Indian Constitution provides for the appointment of adhoc judges in the
a)    Supreme Court
b)    High Court
c)    District Court
d)    All the above



9).Which of the following states have bicameral legislature?
1. Andhra Pradesh               2. Bihar                      3. Karnataka
            4. Maharashtra                      5. Tamilnadu             6. Uttar Pradesh
Select the correct answer from the code below:
a)    1,2,3,4 and 6
b)    1,2,3,5 and 6
c)    2,3,4,5 and 6
d)    1,3,4,5 and 6



10).’Zero hour’ in the working of Indian Parliament means
a)    The first hour of the session
b)    The period when the privilege motion is accepted
c)    The period before the question hour
d)    The interval between the end of question hour and the taking up of the next agenda



Answers:                                 
1). d)   2). a)   3). d)   4). b)   5). a)   6). b)   7). b)   8). a)   9). a)   10). d)

People Also Visited: