List of Important GK Questions from Indian History for Upcoming SSC Exam Set-13

List of Important GK Questions from Indian History for Upcoming SSC Exam
List of Important GK Questions from Indian History for Upcoming SSC Exam Set-13:
The List of Important GK questions from Indian History were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).Which statement is not correct?
a)    Buddhism and Jainism grew in sixth century B.C.
b)    Buddhism and Jainism were against Brahmanism
c)    Buddhism and Jainism followed the same concept of Ahimsa
d)    Buddha and Mahavir both were Kshatriyas by birth



2).____________ are sectarian and do not wear clothes.
a)    Digambar
b)    Svetambar
c)    Neelambar   
d)    Peetambar  



3).The first conference of Jains was held at __________.
a)    Rajagriha   
b)    Vallabhi
c)    Pataliputra
d)    Mithila



4).Followers of Buddha who lived a family life were called _______.
a)    Upasaka   
b)    Anusavan
c)    Upsampada
d)    Graphapathi



5).The first disciples of Gautam Buddha was ___________.
a)    Kaundinya   
b)    Rahul
c)    Anand
d)    Devabrat



6).’Patimonkha’ deals with ___________.
a)    Education
b)    Propanda
c)    Discipline
d)    None of these



7).Who taught yoga to Gautam Buddha?
a)    Suddodhana  
b)    Anand
c)    Devabrat
d)    Alar-kalam



8).The day on which Buddha was born, Enlightened and passed away was _________.
a)    Vaishakh purnima
b)    Ashadh Purnima
c)    Karthik purnima
d)    None



9).The Clear division of Buddhism in Hinayan and Mahayan took place during the regime of ___________.
a)    Mauryas
b)    Shungas
c)    Kushanas   
d)    Guptas



10).’Veluvan’ was gifted to Gautam Buddha by __________.
a)    Ajatasatru
b)    Prasenjit
c)    Bimbasar
d)    Udhayan



Answers:                                 
1). c)   2). a)   3). c)   4). a)   5). a)   6). c)   7). d)   8). a)   9). c)   10). c)

People Also Visited: